Barbie on 50-vuotias

Maailman tunnetuin nukke, Barbie, juhlii maanantaina 50-vuotispäiväänsä. Barbien virallinen ensiesiintyminen nähtiin New Yorkin lelumessuilla vuonna 1959.

kulttuuri
Barbie-nuken pää
Jyrki Valkama

Toisen markkinasuuruuden, tanskalaisen Legon, kanssa samaan aikaan lanseerattu Barbie löysi tiensä leluhyllyille ympäri maailmaa, ja pian Barbieilla leikkivät jo suomalaislapsetkin.

- No tavallaan ne olivat jotain perheleikkejä, mutta kyllä se oli enemmän sellaista vaatteiden vaihtoa. Ja sitten taas keksittiin uusi meno ja taas vaihdettiin vaatteet, muistelee Barbiella tuolloin leikkinyt Marika Lehtimäki.

Etunimensä Barbie sai luojansa Ruth Handlerin tyttären Barbaran mukaan. Nuken koko nimi on Barbara Millicent Roberts.

1960 - 70 -lukujen tiedostavat vanhemmat paheksuivat Barbien ulkomuotoa. Nuken ajateltiin antavan vääränlaisen naisen mallin tytöille. Siitäkin huolimatta, että Barbie on ehtinyt kokeilla jo yli sataa ammattia, mukaan lukien lääkäri, rallikuski ja astronautti. Hänellä on ollut kautta aikain vain yksi poikaystävä, Ken, josta hän on leluyhtiön mukaan eronnut.

Barbien tuoteperhe on laaja ja keräilijät ovat valmiita maksamaan suuriakin summia vanhoista versioista. Reilu kaksi vuotta sitten Christie’sin huutokaupassa myytiin vuoden 1965 Barbie 17 000 dollarilla (noin 13 400 eurolla).

Nyt vireällä viisikymppisellä on ongelma: Itseään huomattavasti nuorempi kilpailija. Vuonna 2001 lanseerattu Bratz-nukke on syönyt Barbien markkinaosuutta vauhdilla. Barbeja tuottava Mattel käykin jo neljättä vuotta oikeutta Bratz-nuken valmistajaa MGA:ta vastaan.

Tällä hetkellä Mattell on niskan päällä: MGA-yhtiö määrättiin maksamaan Mattelille 100 miljoonaa dollaria korvauksia, koska Bratz-nuket suunnitellut piirtäjä työskenteli vielä Mattelin palveluksessa, kun hän teki ensimmäiset luonnokset Bratzeista. Jos MGA ei saa tuomiota käännettyä valitustuomioistuimessa, Bratzit voidaan myös joutua vetämään kokonaan kaupoista.

Taistelu leluhyllyn vallasta käy kuumana.

Lähteet: YLE Uutiset