Kirjojen kierrätys on hankaloitunut

Antikvariaatit eivät enää huoli vanhoja kirjasarjoja. Esimerkiksi vanhoja tietosanakirjoja on hankala myydä eteenpäin. Pahimmillaan kirjat, joita kukaan ei halua, päätyvät paperinkeräykseen.

kulttuuri

Kirjoja tarjotaan myyntiin jatkuvasti muun muassa huutokauppakamareille, vaikka ne keskittyvätkin lähinnä harvinaisuuksiin - kirjoihin, joita suomalaisesta kirjahyllystä löytyy vain harvoin.

- Niitä tarjotaan ihan jatkuvasti. Lähinnä kuolinpesien selvityksien yhteydessä tarjotaan kokonaisia kirjastoja. Käytännössä joudumme kuitenkin valikoimaan kirjat aika tarkasti, ja ihan tavallista kirjahyllyn täytettä ei voida ottaa, Tampereen huutokauppakamarin toimitusjohtaja Jukka Takala valittelee.

Takalan mukaan kuolinpesäkirjoista noin 80 prosenttia on kirjoja, joita huutokauppakamarit eivät voi vastaanottaa.

- Usein yritetään tuoda paljon esimerkiksi käännöskirjallisuutta, tietosanakirjasarjoja ja vanhaa uskonnollista kirjallisuutta, Takala kertoo.

Tietosanakirjat tai Valittujen palojen kirjavaliot ovat murheenkryynejä myös antikvariaateissa. Hannele Kivilahti myy kirjoja 30 vuotta toimineessa antikvariaatti Lukulaarissa Tampereella.

- Olen kuullut, että kirpputorilla kirjat menevät kyllä kaupaksi, jos tarpeeksi halvalla myy. Meillä ei valitettavasti ole täällä tilaa ottaa myyntikelvottomia kirjoja. Viimeinen vaihtoehto on viedä kirjat paperinkeräykseen niin, että kannet irrotetaan ja heitetään tavalliseen roskikseen. Muuta neuvoa ei ole antaa, Kivilahti sanoo.

Pohjoismaiset dekkarit ja henkisen kasvun oppaat menevät nyt kuumille kiville

Hannele Kivilahden mukaan tällä hetkellä hyvin myyvät pohjoismaiset dekkarit, Pohjantähti-trilogian kaltaiset klassikkokirjat - tai yllättäen henkistä kasvua käsittelevä kirjallisuus. Daniel Harmsin Sattumia kysytään usein, hyllystä sitä ei löydy. Mutta mitä tehdä niille kirjoille, joita kukaan ei halua, eikä luonto anna periksi kantaa kirjakasaa roskiinkaan?

Aina voi yrittää lahjoittaa kirjoja ilmaiseksi vaikka kirpputoreille. Joissakin kirjastoissa pieniä määriä voi jättää myös kirjojen kierrätyskärryyn. Kirjamyyjä Hannele Kivilahti tietää myös muita keinoja.

- Kerran asiakas halusi ostaa halvalla kirjoja, jotka eivät mene kaupaksi, hääpöytäasetteluun. Ehkä kirjoja voisi siis hyödyntää jollakin tavoin esimerkiksi askartelutarpeisiin. Toisaalta esimerkiksi tietosanakirjat ovat niin isoja ja paksuja, etten tiedä, kuinka paljon niitä sellaiseenkaan tarkoitukseen tarvitaan, Kivilahti naurahtaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Leena Peltokangas