1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Habitan johdolle vankeustuomiot veronkierrosta

Asuntovälitys-yhtiö Habitan ylin johto on tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Habita on kiertänyt veroja ja näin syyllistynyt törkeisiin talousrikoksiin.

Kotimaan uutiset
Habita-juttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.YLE

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Habita on maksanut vuosina 2000-2005 ylisuuria kilometrikorvauksia verollisen palkan sijasta.

Rivivälittäjille Habita maksoi 30 prosenttia palkasta verottomana kilometri-könttänä. Korkein johtajisto puolestaan kirjoitteli omia matkalaskujaan - ja laskutettavaa saattoi kertyä yhdelle ihmiselle vuodessa jopa 150-tuhatta kilometriä.

Käräjäoikeus tuomitsi kaikkiaan 13 asuntovälitysyhtiö Habitan johtajaa vankeusrangaistuksiin törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Habitan hallituksen jäsenet Jari Gardziella ja Tom Rindell saivat kumpikin ehdotonta vankeutta kaksi vuotta kuusi kuukautta. Habita-yhtiöiden taloushallinnosta vastaava Anne-Mari Kuulasvuo sai ehdotonta vankeutta kaksi vuotta kaksi kuukautta.

Näiden lisäksi Habitan kymmenen alueellisen tytäryhtiön toimitusjohtajat saivat ehdollisia vankeusrangaistuksia ja sakkoa. Syyttäjän vaatimaan liiketoimintakieltoon käräjäoikeus ei tuominnut ketään.

Verottaja ja syyttäjä tyytyväisiä

Rikosjutun aikoinaan vireille panneen Verohallinnon asianhoitaja Katja Kyrö on tyytyväinen.

- Tuomio on juuri sellainen kuin odotimme. Tuomio ei ole erityisen ankara, kun otetaan huomioon suuri vältettyjen verojen määrä - yli puolitoista miljoonaa euroa - ja pitkä aika, jonka kuluessa rikokset on tehty.

Juttua ajanut kihlakunnansyyttäjä Otto Jämsen Helsingin syyttäjänvirastosta sanoo, että tuomioiden mittakaavat alkavat hiljakseen olla kohdallaan.

- Makkaravarkaatkin saavat rötöstelyä jatkaessaan lopulta ehdottomia vankeusrangaistuksia. On ihan kohtuullista, että myös talousrikoksissa tuomitaan tarvittaessa ankaria rangaistuksia. Intressit ovat siellä isoja.

Edessä hovioikeus

Habitan puolustus oli maanantaina sanoiltansa niukka, mutta tiukka.

- Tuomio on virheellinen ja rangaistus on kohtuuton. Tuomiosta valitetaan hovioikeuteen, kirjoittaa Gardziellan ja Rindellin asianajaja Olli Kärkkäinen sähköpostitiedotteessaan.

Verokarhu kuitenkin viilaa kynsiään.

- Vastaavia juttuja on jo esitutkinnassa ja syyteharkinnassa. Myös niissä on verottajan käsityksen mukaan kyse siitä, että palkkoja on maksettu verottomien kilometrikorvausten muodossa, asianhoitaja Katja Kyrö kertoo.

Koko kohu alkoi kolme vuotta sitten, kun eräs Habitan entinen välittäjä kertoi palkkauskokemuksistaan YLEn A-talk-ohjelmassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä

Lue seuraavaksi