Meriturmien tutkijat: Miehet rynnivät turvaan ensimmäisinä

Loistoristeilijä Titanicin uppoamisen satavuotispäivä on herättänyt kiinnostusta myös haverimyytteihin. Merionnettomuuksissa henkiin jääneitä ja kuolleita verranneet ruotsalaistutkijat sanovat, että "naiset ja lapset ensin" -hokema on todellakin myytti, sillä pelastuneiden joukossa on yleensä paljon enemmän miehiä.

Ulkomaat
Ihmiset heittävät ruusuja veteen hukkuneiden muistotilaisuudessa
Ihmiset heittävät ruusuja veteen Bulgaria-laivalla hukkuneiden muistoksi 12.7.2012.EPA/ YURI KOCHETKOV

Yksi myytti on kapteeni, joka painuu merenpohjaan aluksensa mukana. Vaikka Titanicin kapteeni niin tekikin, kapteeneilla ja miehistöllä näyttää yleensä olevan parhaat mahdollisuudet päästä hengissä rannalle, kertoo Uppsalan yliopistossa tehty selvitys.

Mikael Elinder ja Oscar Erixon vertailivat 18 meriturman matkustaja- ja pelastuneiden luetteloja. Vanhin onnettomuus oli Birkenhead-aluksen haveri Intian valtamerellä vuonna 1852 ja nuorin Bulgaria-laivan uppoaminen Volgalla viime vuonna.

Turmissa kuoli kaikkiaan 15 000 ihmistä. Vain 17,8 prosenttia naisista selvisi hengissä. Miesten vastaava osuus on miltei kaksinkertainen, 34,5 prosenttia. Miehistön ja matkustajien vertailussa miehistö voitti 18,7 prosenttiyksiköllä.

Titanic osoittautui poikkeukseksi: naisista yli 73 prosenttia ja lapsista 50 prosenttia pääsi turvaan, miehistä vain vajaat 21 prosenttia. Suuren poikkeaman syy oli kapteeni Edward Smith, joka uhkasi ampua miehet, elleivät he päästäisi naisia ja lapsia edellään pelastusveneisiin.

Vastaavan käskyn, joskaan ei ehkä uhkausta, esitti vain viisi tutkittujen onnettomuuslaivojen kapteeneista. Muissa havereissa miehet pääsivät hyötymään fyysisestä voimastaan, tutkijat sanovat.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset