STT kanteli YLEn uutisjakelusta näyttötauluissa

Suomen Tietotoimisto STT on kannellut Yleisradion toiminnasta Euroopan komissiolle. STT on pyytänyt komissiota selvittämään, rikkooko Yleisradio valtiontukia koskevia säädöksiä, kun sen uutisia näkyy ilmaiseksi näyttötauluilla yritysten mainosten ohessa.

Kotimaa

YLE Uutisten päätoimittaja Atte Jääskeläinen on tyytyväinen, että asiaan saadaan Euroopan komission näkemys.

- Jos se on sitä mieltä, ettei näin saa toimia, niin noudatamme päätöstä. Jos komissio pitää toimintaamme sallittuna, niin se selkeyttää tilanteen, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan STT ja Yleisradio näkevät näyttötaulujen uutiset eri tavoin. STT:n hallitus pitää uutisten myymistä näyttötauluille liiketoimintana, kun taas YLEn mielestä näyttötaulu-uutiset ovat markkinointia.

- Näkökantaamme vahvistaa tieto, että viime aikoina yksityiset yritykset ovat pyrkineet saamaan uutisia näyttötauluille maksamalla.

STT:n mukaan YLE vääristää kilpailua ja kaupallisten markkinoiden toimintaa uusilla ilmaisilla palveluilla. STT:n hallituksen jäsenet esittävät eri lehdissä julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että YLEn maksuton materiaali hyödyttää mainostajien liiketoimintaa, ja samalla YLE rajaa yksityiset mediayhtiöt markkinoilta.

Jääskeläinen muistuttaa, että vuoden 2006 loppuun asti Suomessa oli vain yksi kansallinen uutistoimisto - STT. YLE ei ole enää STT:n asiakas, vaan sillä on oma uutistoimisto. YLE perusteli uutistoimiston perustamista uutistarjonnan monipuolistamisella.

- Haluamme, että maailmassa on jatkossakin useita eri uutislähteitä. STT:n uutiset tulevat nytkin kansalaisten saataville. Emme tee näyttötauluissa mediaa, vaan kyse on brändinäkyvyydestä, Jääskeläinen linjaa.

YLEn uutisia on pyörinyt noin kolmen vuoden ajan muutamalla kymmenellä mainostaululla muun muassa pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Yleisradio ei saa ei saa palvelusta rahaa tai maksa siitä, eikä myöskään huolehdi sen teknisestä toteutuksesta.

STT:n suurimmat omistajat ovat Alma Media, Sanoma-konserni ja TS-Yhtymä.

Lähteet: YLE Uutiset