Viittomakielen tutkimukselle paljon tarvetta

Viittomakielen oppiaineessa kaivataan sekä perus- että soveltavaa tutkimusta. Jyväskylän yliopistoon toivotaan viittomakielen keskusta, josta tutkimusta koordinoitaisiin valtakunnallisesti.

Yle Uutiset viittomakielellä
Jyväskylän yliopiston päärakennus.
YLE Keski-Suomi / Anssi Nikkilä

Tutkijoille riittää vielä työsarkaa suomalaisen viittomakielen parissa. Muun muassa viittomakielen kielioppi on vielä koostamatta. Viittomakielen professori Ritva Takkinen sanoo, että myös kielen omaksumisessa olisi paljon tutkittavaa.

- Jos kielen kehityksessä on joitakin ongelmia, sitä pitäisi pystyä arvioimaan, mutta arviointimenetelmät puuttuvat.

Jyväskylän yliopisto on anonut opetusministeriöstä rahoitusta viittomakielen keskusta varten. Keskuksen sijoittamista Jyväskylään perustellaan muun muassa sillä, että maan ainoa alan professuuri sijaitsee siellä. Viittomakieltä tutkitaan myös Turun ja Helsingin yliopistoissa sekä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa Kotuksessa.

Viittomakielen professori toivoo erillisrahoituksen toteutuvan, koska pienen oppiaineen on vaikea kilpailla yliopiston rahoituksesta. Opetusministeriö päättää yliopistojen valtakunnallisista erityistehtävistä kevään aikana.

Ensimmäiset maisterit tänä talvena

Suomalaisen viittomakielen oppiaine aloitti Jyväskylässä vuonna 2004. Ensimmäisinä oppiaineesta valmistuivat maisteriksi Juha Manunen ja Danny De Weerdt.

Belgialainen De Weerdt jatkaa nyt tutkimustyötään Jyväskylän yliopistossa. Jatkotutkimuksessaan hän aikoo tutkia ja vertailla suomalaisen ja flaamilaisen viittomakielen rakenteita.

De Weerdt on alkuperäiseltä koulutukseltaan opettaja. Kuuroja lapsia opettaessaan hän huomasi tarvitsevansa viittomakielen rakenteista tarkempaa tietoa ja hakeutui Jyväskylään opiskelemaan. Vaikka tutkijan työ innostaakin, De Weerdt toivoo vielä joskus myös palaavansa opettajan töihin.

Professori Ritva Takkinen kertoo, että koulutusohjelmasta valmistuvat maisterit sijoittuvat pääasiassa juuri tutkijan ja kouluttajan tehtäviin.

Lähteet: YLE Uutiset