1. yle.fi
  2. Uutiset

Palestiinalaisryhmät pyrkivät sovintoon

Kilpailevat palestiinalaisryhmät ovat aloittaneet vallanjakoneuvottelut Kairossa. Neuvottelujen onnistuminen voisi avata tien yhteishallitukseen ja edistää Israelin hyökkäyksessä pahoin vaurioituneiden Gazan kaupunkien jälleenrakentamista.

Ulkomaat

Egyptin välityksellä käytävien neuvottelujen päämääränä on sopimus kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamisesta Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueille. Myös mahdolliset vaalit ovat kiikarissa.

Välittäjänä toimiva Egyptin tiedustelupalvelun päällikkö Omar Suleiman kehotti neuvottelujen alkaessa osapuolia unohtamaan menneet ja katsomaan eteenpäin tulevaisuuden rakentamiseksi.

Palestiinalaiset jakautuvat ääri-islamilaisen Hamasin ja matillisen Fatahin kannattajiin. Hamas valvoo Gazan vyöhykettä ja Fatah Jordan-joen länsirantaa. Kairon neuvotteluissa on mukana myös pienempiä palestiinalaisryhmiä, jotka kuuluvat jompaan kumpaan leiriin.

Palestiinalaisryhmät tuntevat entistä suurempaa tarvetta yhdistää voimansa, koska Israelissa oikeisto voitti äskettäiset parlamenttivaalit.

Ryhmittymien keskinäisen syvän epäluottamuksen voittamista pidetään myös edellytyksenä Gazan jälleenrakentamisen aloittamiselle. Toistaiseksi länsimaat ja rikkaat arabimaat ovat kanavoineet apunsa Fatahin kautta.

Egyptin pääkaupungissa alkaneille neuvotteluille on varattu aikaa korkeintaan kymmenen päivää.

Lähteet: AP, DPA, AFP

Lue seuraavaksi