Nykysirkusryhmä Circo Aereo leiriytyy

Nykysirkusryhmä Circo Aereo matkaa uudessa teoksessaan telttaretkelle. Ohjelmassa on sirkustemppujen lisäksi kalavalheita, tieteellistä seminaaria ja paistetun makkaran tuoksua.

kulttuuri

Esitys poikkeaa sirkusryhmän edellisistä tuotoksista monin tavoin.

- Tekstillä on nyt hyvin paljon suurempi merkitys, eli esityksessä on runsaasti puhuttua sanaa. Aikaisemminhan olemme tehneet esityksiä pitkälti ilman tekstiä, sirkuslaisten, muusikoiden ja tanssijoiden kanssa. Toki sirkuksella ja musiikilla on edelleen suuri osuus, konseptin luoja ja esityksen ohjaaja Maxim Komaro kertoo.

Lisäksi esiintyjäkaarti on aika lailla erilainen kuin ennen.

- Esiintyjiä on nyt kaiken kaikkiaan seitsemän, eikä joukossa ole juurikaan sirkuksen ammattilaisia. Lavalle nousee AV-alan teknikoita, ja lisäksi siellä on tietokirjailija, sosiaalipsykologi, tanssija ja muusikko, Komaro luettelee.

Paistetun makkaran tuoksu leviää katsomoon

Camping-teoksessa katsojat houkutellaan leirinuotion loimuun. Keskellä lumista Helsinkiä alkaa tuoksua paistettu makkara, havupuut ja retkikeittimessä poriseva kahvi. Maxim Komaro halusi nyt lähteä työryhmänsä kanssa kauas kaupungista.

- Halusin koota kasaan ihmisporukan, jonka kanssa työhön voisi ryhtyä kuin lähtisi lomalle. Halusin ajatella, että lähtisimme ikään kuin yhdessä leirintäalueelle ja työskentelisimme samanlaisella vapaudella ja rentoudella. Myös leirintäalueelle lähtemiseen liittyy ideana pako arjesta. Onnistuimme saamaan tätä myös tekoprosessiin, Komaro hehkuttaa.

Käsilläseisonta on kuin joogaa

Kristiina Janhunen, koulutukseltaan sosiaalipsykologi, kömpii ulos teltasta ja nousee seisomaan käsillään. Hetken päästä tietokirjailija Osmo Tammisalo heittää käsillä seisovan Janhusen kiepsauttaen ilmaan ja ottaa sitten kopin.

Sirkustreenejä on nykyisin 5 - 6 kertaa viikossa, ja vuosittain on viitisenkymmentä esitystä. Mutta miksi juuri käsilläseisonta?

- Käsilläseisonta tuntui jollain lailla meditatiiviselta. Sirkus oli kiinnostavaa muutenkin, mutta esimerkiksi ilma-akrobatia ja korkealla oleminen ei kiinnostanut ollenkaan. Olen aloittanut sirkuksen aikuisena, ja ehkä itsesuojeluvaisto esti minua kiipeämästä korkealle. Käsilläseisonta on lajina varmaankin aika lähellä joogaa, arvelee Kristiina Janhunen.

Sirkuksen maailma ja leirintäaluematkailu kohtaavat

Retkikeittimet, kyypakkaukset, kuivamuonat, aurinkotuolit ja lapset pakataan autoon, ja matka tuntemattomaan alkaa. Maksim Komaro toteaa, että Suomalaiset perheet matkaavat asuntovaunulla kohti romantisoitua vapautta.

- Sirkus viittaa sanana perinteiseen sirkuskulttuuriin, jossa matkustetaan teltan kanssa. On ajateltu, että tämä on vapaata ja omaehtoista toimintaa. Nykyisinhän perheet eivät enää lähde retkeilemään teltalla, vaan kilpavarustellulla asuntoautolla, jonka ympärille puutarhatontut ja istutukset asetellaan viikonlopun ajaksi. Mutta perinteisesti telttailulla on tavoiteltu samanlaista vapautta, jota on kuviteltu olevan mustalaisilla ja sirkuslaisilla, Komaro miettii.

Circo Aereon Camping-teos saa ensi-iltansa Ateneum-salissa Helsingissä keskiviikkona.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Emma Vainio