1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hornborg eroaa MTK:n johdosta

MTK:n johto vahvistaa YLE Uutisille, että Michael Hornborg eroaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtajan tehtävistä.

talous
Maa- ja metsätaloustuottajien puheenjohtaja Michael Hornborg
YLE

Hornborg ilmoitti erostaan MTK:n seminaarissa Helsingissä.

Kolme vuotta maataloustuottajien ja metsänomistajien keskusliiton puheenjohtajana, keskellä Etelä- ja Pohjois-Suomen tuottajien tukiriitoja ja eri tuotantosuuntien kiistoja. Se riitti Michael Hornborgille.

Hornborg ryhtyy viljelemään vaimonsa kanssa kotilaa lohjalla. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuoden vaihteessa.

MTK:ssa on kiistelty niin tuotantoalueiden kuin tuotantosuuntienkin kesken. Etelä- ja Pohjois-Suomen tuottajat ovat nahistelleet maataloustukien eroista. Viimeksi tammikuussa sadat sika- ja broilerituottajat pitivät kapinakokousta Huittisissa.

Kun Hornborgilta kysyy, mikä osa MTK:n sisäisillä riidoilla oli eron taustalla, hän vastaa sanomalla, ettei mikään.

- Kyllä MTK:n puheenjohtajan pitää kestää sisäisiä riitoja. Se on työtä. Viihdyin oikein hyvin MTK:ssa ja työkavereiden kanssa. Myös liittojen puheenjohtajien kanssa tulen hyvin toimeen. Ei se siitä ollut kiinni.

Järjestön johdossa on ollut myrskyisää. MTK irtisanoi toiminnanjohtajansa loppusyksystä. Sen jälkeen Hornborgin luottamusta arvioitiin tuottajaliittojen yhteiskokouksessa.

Hornborgia on arvosteltu myös siitä, että hän on ollut liian kaukana tavallisten maataloustuottajien arjesta.

Sisäisten kiistojen lisäksi työtä ei ole ainakaan helpottanut Euroopan unionin maatalouspolitiikka, jonka soveltamisesta Suomessa MTK käy neuvottelut hallituksen kanssa.

Hornborg on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden maisteri. Hornborg siirtyi MTK:n puheenjohtajaksi huhtikuussa 2006. Tätä ennen hän toimi MTK:n toiminnanjohtajana.

Hornborg on toiminut Turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtajana ja Brysselissä MTK:n toimistossa sekä komissaari Erkki Liikasen kabinetissa.

Ylllätys järjestölle

MTK:n toiminnanjohtajan Antti Sahin mukaan Hornborgin ero tuli yllätyksenä. Sahi sanoo kuitenkin ymmärtävänsä päätöksen, sillä Hornborgilla on pieniä lapsia ja hän on aloittanut tilanpidon Lohjalla vuoden alussa.

MTK:n kolmas puheenjohtaja Esko Suomala kertoo, että Hornborgin ero ei ole ollut yleisesti tiedossa. Suomala ei ole kuullut, että eroon liittyisi mahdollisia MTK:n sisäisiä ristiriitaisuuksia.

MTK:n valintalautakunta alkaa tutkailla seuraajaehdokasta ja valmista pitäisi olla huhtikuussa.

Suomala sanoo, että Hornborgin seuraajasta ei ole arvioita.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi