1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tasavuosia täyttävä Kaj Chydenius tekee lastenoopperoita

Kaj Chydenius tuo monille ensimmäisenä mieleen taistolaisuuden, Agit Propin ja poliittiset laulut. Mielikuvat on nyt kuitenkin syytä päivittää. 2000-luvun Chydenius yhdistyy puoluepolitiikan sijasta satuoopperoihin.

Kuva: YLE

70 vuotta täyttävä säveltäjä on huolissaan lastenmusiikin tilasta. Hän haluaa luoda nuorille lisää musiikillisia vaihtoehtoja.

- Minulta jää ne Idolsitkin vissiin katsomatta niin, että se ei pääse minua myrkyttämään, eikä haittaamaan siinä mielessä ollenkaan, mutta… toivomme ehkä on niin nuorissa lapsissa, etteivät ne ehkä niistä idolseista ole vielä moksiskaan, Chydenius sanoo.

Chydeniuksen vastaus Idolsille on satuoopperoiden säveltäminen. Idea lastenoopperoista on kehittynyt aikuisille tehtyjen oopperoiden myötä. Tavoitteena on totuttaa nuoret kuulijat läpilaulettuun kerrontatapaan.

- Olisi hyvä kasvattaa lapsista sille ilmaisulle myönteisiä ihmisiä, myönteistä yleisöä.

Chydenius on tunnettu tuotteliaisuudestaan. Hän on tehnyt toista tuhatta laulua, ja tiivis työtahti jatkuu yhä. Lastenoopperoiden säveltämisen ohella hän on tehnyt myös muistelmateoksen.

- Niin, no kun ei tarvitse olla laiska. Jos vaikka tekee yhden laulun päivässä niin silloin on tehnyt jo 365 laulua vuodessa. Se on paljon.