1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tiibetiläiset muistavat 50 vuoden takaista kansannousua

Maanpaossa elävät tiibetiläiset ovat muistaneet tiistaina 50 vuotta sitten alkanutta Tiibetin kansannousua mielenosoituksin eri puolilla maailmaa.

Sadat maanpaossa olevat tiibetiläiset kokoontuivat maanantaina Dharamsalassa Intiassa juhlistamaan epäonnistuneen kansannousun muistopäivää. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Washingtonissa kansannousun 50-vuotispäivä käynnistyi kahden minuutin hiljaisella hetkellä Valkoisen talon edustalla Yhdysvaltain aikaa puoliltapäivin, jolloin vuorokausi vaihtui Tiibetissä. Hiljaisen hetken jälkeen he marssivat Kiinan lähetystölle.

EU-puheenjohtajamaassa Tshekissä hallituspuolue vihreät kiinnitti parlamenttitaloon ja ympäristöministeriöön Tiibetin lipun, ja lippu koristi myös kaupungintaloja eri puolilla maata. Brysselissä sadat mielenosoittajat kokoontuivat Kiinan lähetystön ja EU-rakennusten edustalle. Mielenosoituksia on järjestetty myös muualla Euroopassa.

Taiwanissa oppositiopuolue järjesti joukkokokouksia ja hiljaisia hetkiä tiibetiläisten tueksi. Canberrassa Australiassa puhkesi kahakka mielenosoittajien ja poliisin välille, kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua Kiinan lähetystöä ympäröineen turva-aidan ohi.

Yhdysvaltain Valkoinen talo sanoi tiistaina olevansa huolissaan ihmisoikeustilanteesta Tiibetissä ja vaati vuoropuhelua Kiinan ja Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman edustajien välille. Yhdysvaltain kongressin on määrä äänestää tiistaina päätöslauselmasta, jossa vaaditaan Kiinaa lopettamaan tiibetiläisten sorto ja vastaamaan Dalai-laman aloitteisiin kestävän ratkaisun löytämiseksi Tiibetin suhteen.

Dalai-lama maanpakolaishallituksineen elää Dharamsalassa Pohjois-Intiassa. Noin 10 000 tiibetiläistä on matkusti eri puolilta maailmaa kaupunkiin kuulemaan 73-vuotiasta johtajaansa kansannousun vuosipäivänä.

Kiina kiristänyt turvatoimia Tiibetissä

Kiina on vahvistanut turvallisuusjoukkoja Tiibetin raja-alueilla estääkseen kansannousun 50-vuotispäivän takia uhkaavat levottomuudet. Samaan aikaan Qinghain maakunnan tiibetiläisalueella on tehty pommi-isku viranomaisia vastaan.

Rajavalvonnasta vastaava komissaari Fu Hongyu sanoo uutistoimisto Xinhualle, että joukkoja on lisätty Tiibetin rajanylityspaikoilla, pääteillä ja muilla merkittävillä alueilla. Hän uskoo, että lisäjoukkojen avulla Tiibetin raja-alueet pysyvät vakaina.

Aiemmin Kiinan viranomaiset ovat kiistäneet kiristäneensä turvatoimia Tiibetissä.

Kaksi poliisiautoa vaurioitui varhain maanantaiaamuna pommiräjähdyksessä Tiibetin rajamaakunnassa Qinghaissa. Hyökkäyksessä käytettiin pieniä kotitekoisia pommeja. Kukaan ei loukkaantunut.

Sunnuntaina alueen asukkaat olivat ottaneet yhteen poliisin kanssa tiesulkujen takia.

Tiistaina tulee kuluneeksi 50 vuotta tiibetiläisten epäonnistuneesta kansannoususta Kiinan valtaa vastaan. Vuoden 1959 kapina johti Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman maanpakoon.

Tiibetin maanpakolaishallituksen mukaan yli 87 000 ihmistä kuoli vuoden 1959 maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Maanpakolaishallituksen mukaan viime vuonna ainakin 200 ihmistä kuoli, kun kiina tukahdutti kansannousun 49-vuotispäivän mielenosoitukset.