Nettipalvelu Twitter leviää vauhdilla Suomessa

Maailmalla jo ilmiöksi nousseen Twitter-pikaviestipalvelun käyttö leviää kovaa vauhtia Suomessa. Barack Obama käytti vaalikampanjassaan ahkerasti Twitteriä ryhmätekstiviestien tapaan, ja nyt monet yritykset maailmalla käyttävät Twitteriä seuratakseen, mitä asiakkaat heistä ajattelevat.

tiede
Brittinäyttelijä ja teknologiaentusiasti Stephen Fry on yksi seuratuimmista Twitterin käyttäjistä.YLE / Twitter

Pepsi Max oli Suomessa ensimmäisiä yrityksiä, jotka reilu kuukausi sitten alkoivat käyttää Twitteriä saadakseen markkinointiyhteyden kohderyhmäänsä.

Twitter on nettiyhteisö, jossa voi lähettää reaaliaikaisia lyhytviestejä ja kertoa esimerkiksi, mitä parhaillaan tekee tai ajattelee. Päivitykset ilmestyvät nettiin tai kännykkään ja niitä lukeakseen ei tarvitse olla käyttäjän ystävä, kuten Facebookissa, vaan kaikkien viestejä voi seurata.

Oikein käytettynä yritykset voivat hyödyntää Twitteriä hyvin.

- Uskomme, että oikein toimimalla ja oikeannäköistä sisältöä tuottamalla saamme hyvää sisältöä meidän brändille ja toisaalta meidän brändimme voi tarjota sisältöjä kohderyhmälle. Sitä kautta Twitter on mielenkiintoinen uusi media, markkinointipäällikkö Toni Rounas Pepsico Finlandista sanoo.

- Esimerkiksi Starbucks käyttää sitä aktiivisesti: he keräävät palautetta ja haluavat sitten reagoida kaikkiin kommentteihin, joita yrityksestä sanotaan, kertoo puolestaan Zipipopin toimituspäällikkö Helene Auramo.

Obama kasvatti suosiota

Barack Obaman vaalikampanjassa käytettiin menestyksellä Twitteriä, minkä ansiosta yhteisön maine on kiirinyt Yhdysvaltojen lisäksi Japanissa. Euroopassa ja Suomessa Twitter on tekemässä läpimurtoa.

Yhdysvaltalaisen CNN-kanavan uutisia mainostavilla Twitter-viesteillä on eniten rekisteröityneitä lukijoita, noin 400 000. Seuraavina tulevat Obama sekä muutama julkkis.

- Nytkin on tullut esim. Britney Spears, Ashton Kutcher ja Demi Moore. Ilmiö on erityisen mielenkiintoinen siksi, että julkkikset pystyvät kertomaan faneilleen, mitä he tekevät, laittamaan valokuvia jne. Silloin fanit pystyy kokemaan, että he ovat ikään kuin näiden julkkisten oikein kavereita, Auramo kuvailee palvelua.

Tutkimusten mukaan Twitterin kautta saatu tieto esimerkiksi Yhdysvaltojen kouluampumisista on ollut ajantasaisempaa kuin viranomaisilta saatu tieto, sillä käyttäjät voivat päivittää kuulemansa heti tuoreeltaan. Myös politiikassa on alettu hyödyntää Twitteriä.

- Nyt Ruotsissa poliittiset puolueet on alkanut käyttää Twitteriä ja Suomessakin keskusta on ottanut palvelun käyttöön, Auramo kertoo.

Pääasiassa Twitteriä käytetään sosiaalisen elämän ylläpitämiseen. Uusia käyttäjiä tuleekin maailmalla arviolta tuhansia joka päivä.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen