1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin kirjamessujen teemamaa on Ruotsi

Helsingin ensi syksyn kirjamessujen teemamaaksi on valittu Suomen ja Ruotsin erovuoden 1809 kunniaksi läntinen naapurimme Ruotsi. Messujen pääteema puolestaan on Pentti Saarikoskelta lainattu Mitä tapahtuu todella? Isosti esillä on myös lastenkirjallisuus.

Mitä tapahtuu todella? on Pentti Saarikosken runokokoelman nimi vuodelta 1962. Messujen ohjelmatoimikunnan mukaan siinä tiivistyy kaikki se, mitä kirjallisuudessa on kyse. Tärkeintä on uteliaisuus, vaikka vastaukset olisivat haparoivia, teeman valitsijat selittävät.

Teemaa käsitellään paneelikeskusteluissa, seminaareissa ja muissa yleisötilaisuuksissa. Kirjailijaesiintymisiä on luvassa satoja, tietenkin myös teemamaasta Ruotsista. Ruotsi on esillä myös näyttelyissä ja paneeleissa.

Suomen Messujen, Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton lokakuussa järjestämät Helsingin kirjamessut ovat Suomen suurin kirja-alan tapahtuma. Viime vuonna niillä ja samaan aikaan järjestetyillä ruoka- ja viimimessuilla kävi yli 68 000 ihmistä. Tänä vuonna messut järjestetään yhdeksännen kerran.