1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juhani Aaltonen ja Kalevi Kiviniemi saivat säveltaiteen valtionpalkinnot

Saksofonisti-huilisti Juhani "Junnu" Altonen ja urkutaitelija Kalevi Kiviniemi ovat saaneet valtion tämänvuotiset säveltaidepalkinnot. Palkinnoilla halutaan nostaa esiin suomalaisten säveltaiteilijoiden merkittäviä saavutuksia ja ansiokasta elämäntyötä.

Valtion säveltaidetoimikunta perustelee valintojaan Aaltosen ja Kiviniemen monipuolisuudella. Aaltonen itse on palkinnostaan ällistynyt.

- Olen hiljaisen tien kulkija, ja olen aina ajatellut, että tällaisen palkinnon saaminen vaatisi enemmän näkyvyyttä. Mutta tämä todistaa, että se mitä olen taiteesta ja taiteen voimasta ajatellut, pitää paikkansa. Se tunkee läpi kuitenkin - tekee sitä sitten hiljaa tai kovaa, Aaltonen sanoo.

Vuonna 1935 syntyneen Aaltosen ura alkoi jo nuorukaisena kymenlaaksolaisen orkesterin riveissä. Opintonsa Sibelius-Akatemiassa hän aloitti 1960-luvulla, mutta jazzmuusikon freelancetöitä hän ei ole koskaan jättänyt.

Aaltonen on tehnyt yhteistyötä muun muassa Heikki Sarmannon, Edward Vesalan ja Paroni Paakkunaisen kanssa. Hän piipahti Tasavallan Presidentin riveissä, ja oma ensilevy Etiquette toi vuoden jazzlevyn palkinnon vuonna 1974. Aaltonen on myös UMO-jazzorkesterin perustajajäsen.

Uransa aikana Aaltonen on soittanut ja levyttänut myös useiden ulkomaisten muusikoiden kanssa. New Yorkin Carnagie Halliin hän pääsi soittamaan Heikki Sarmannon Suomi-sinfonian solistiosuudet vuonna 1988.

1990-luvulta alkaen Aaltosen musiikissa on kuulunut yhä voimakkaampana uskonnollisuus. Nykyisin hän konsertoi lähinnä oman trionsa tai kvartettinsa kanssa. Valtion säveltoimikunnan palkintoperusteiden mukaan hän on monen nuoren muusikon esikuva etenkin palattuaan juurilleen John Coltrainen musiikkiin.

Kiviniemi tunnetaan ympäri maailmaa

Toisena säveltaiteilijana palkittu Kalevi Kiviniemi on raadin perusteiden mukaan urkujen titaani ja velho ja improvisaation mestari. Hän on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin urkutaiteilija.

Vuonna 1958 syntynyt Kiviniemi suoritti kanttori-urkurin tutkinnon Kuopion konservatoriossa vuonna 1981 ja pian sen jälkeen urkudiplomin Sibelius-Akatemiassa. Hän on toiminut Lahden Ristinkirkon urkurina ja Lahden kansainvälisen urkuviikon johtajana.

Kansainvälisen uransa Kiviniemi aloitti 1990-luvun alussa Japanista ja Lontoosta. Sittemmin hän on esiintynyt muun muassa Moskovan sinfoniaorkesterin solistina ja toiminut useiden kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristoissa. Hänen erikoisalanaan voi pitää ranskalaista urkumusiikkia, mutta hän ei ole vierastanut mitään aika- tai tyylikausia.

Kiviniemi on tehnyt yli sata levytystä historiallisilla uruilla muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa. Hän on saanut levytyksistään kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Hänen Improvisations-levynsä valittiin Britanniassa vuoden 2000 tähtilevytykseksi, ja Suomesta palkintokaappiin on tullut muun muassa Janne parhaasta soololevystä ja Organum ansioituneesta työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi.

Säveltaidepalkinnon jakotilaisuudessa Kiviniemi kertoi haluavansa jatkaa vapaaehtoistyötä, jota hän on urallaan tehnyt.

Valtion säveltaidepalkinnot ovat arvoltaan 7 500 euroa.