Kiina ja USA puivat tiedustelulaivakiistaansa

Kiista Hainanin saaren lähellä partioineesta Yhdysvaltain tiedustelulaivasta on noussut keskeisesti esille Kiinan ulkoministerin Yang Jiechin Yhdysvaltain-vierailulla. Yang keskusteli kiistasta keskiviikkona ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa, ja torstaina Yang tapaa presidentti Barack Obaman.

Ulkomaat

Clinton sanoi Yangin tavattuaan, että Yhdysvallat ja Kiina ovat yksimielisiä siitä, että vastaavia välikohtauksia tulee välttää, vaikka kumpikin pitääkin kiinni omasta tulkinnastaan.

- Sovimme, että meidän tulee työskennellä sen hyväksi, ettei vastaavia välikohtauksia enää sattuisi, Clinton sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit kiristyivät sunnuntaina, kun Yhdysvaltain merivoimien tiedustelulaiva ja viisi Kiinan merivoimien alusta kohtasivat kansainvälisillä vesillä Hainanin saaren lähellä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kiinalaislaivat olivat uhkailleet tiedustelualusta seuraamalla ja lähestymällä sitä aggressiivisesti. Kiina puolestaan syytti yhdysvaltalaislaivaa laittomasta tiedustelusta Kiinan talousalueella. Hainan sijaitsee alle sadan kilometrin päässä Kiinasta. Saarella on Kiinan merivoimien tukikohta.

Yang saapui Yhdysvaltoihin pohjustamaan Obaman ja Kiinan presidentin Hu Jintaon tapaamista ensi kuussa Lontoossa G20-ryhmän kokouksessa. Kiista tiedustelulaivasta on kuitenkin noussut keskeisesti esille.Tiedustelulaivakiistan suhteen Obama aikoo tehdä selväksi Yhdysvaltain näkökannan, sanoo Valkoisen talon tiedottaja Robert Gibbs.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset