1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi kiristää autojen ja teollisuuden ympäristöveroja

Ruotsin hallitus on lamasta huolimatta kiristämässä reippaasti ilmastopäästöjen verotusta. Verouudistuksesta kertovat Dagens Nyheter -lehden kirjoituksessaan talousministeri Anders Borg, elinkeinoministeri Maud Olofsson ja ympäristöministeri Andreas Carlgren.

talous
pakoputki
Pentti Palmu / Yle

Hallitus kohdistaa toimensa autoiluun, teollisuuteen sekä maa- ja metsätalouteen. Diesel-vero nousee 40 äyriä litralta. Nosto tapahtuu kahdessa osassa, vuosien 2011 ja 2013 alussa. Myös CO2-päästöihin perustuvaa ajoneuvoveroa korotetaan.

Uusiutuvilla polttoaineilla kulkevat ja alle 120 grammaa hiilidioksidia ajokilometrillä päästävät autot vapautetaan ajoneuvoverosta. Vapautus koskee uudistuksen myötä myös yritysten omistamia autoja.

Energiaintensiivisen teollisuuden saama CO2-veron alennus lakkautetaan kahdessa erässä. Teollisuus, joka ei ole mukana EU:n päästökauppajärjestelmässä, samoin kuin maa- ja metsätalous, menettävät osan päästöveron huojennuksestaan. Verotaso nousee nykyisestä 21:stä prosentista 30:een prosenttiin vuonna 2011 ja 60:een prosenttiin 2015. Yleinen hiilidioksidivero nousee yhdellä äyrillä päästettyä CO2-kiloa kohti.

Ruotsi haluaa olla ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun esikuvamaa. Hallituksen tavoite on vähentää ilmastopäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Ministerien mukaan talouslama ei saa olla syy toiminnan lopettamiselle, vaan nyt on päinvastoin muutettava teollisuuden rakenteita ilmastoystävällisemmiksi, jotta ne ovat kilpailukykyiset, kun markkinatilanne aikanaan paranee. Ilmaston huomioonottava tuotantotapa on omiaan luomaan uusia työpaikkoja ja lisäämään vientiä, ministerit uskovat.

Ministerien kirjoituksen mukaan Ruotsin keskusta-oikeistolainen hallitus on yksimielinen siitä, että käyttöön otettava entistä tehokkaampia taloudellisia ohjauskeinoja päästöjen vähentämiseen. Tämä merkitsee, että hiilidioksidipäästöjen verotusta on kiristettävä.

Hallitukselle kehuja ja haukkuja

Ruotsin luonnonsuojelujärjestö pitää hallutuksen ehdotuksia erittäin hyvinä.

Ruotsin maataloustuojajaärjestö LRF on puolestaan raivostunut diesel-veron korotuksesta. Järjestö pitää hallituksen esitystä sodanjulistuksena maataloudelle ja uhkaa ruoantuotannon vähenemisellä.

Keskustalainen ympäristöministeri Andreas Carlgren suhtautuu maanviljelijöiden kiukkuun tyynesti. Hänen mukaansa maanviljelijät hyötyvät suuresti maatalouden vihertymisestä ja kestävästä tuotantotavasta. Hän huomauttaa lisäksi, että maanviljelijätkin varmaan haluavat voida katsoa lapsenlapsiaan silmiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi