1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vuoden kaunein kirja esittelee menneiden vuosisatojen ruokareseptejä

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi Jouni Kuurneen teoksen Louhisaaren linnan talousreseptit. 1700- ja 1800-lukujen ruokaohjeista kootun kirjan graafisesta suunnittelusta on vastannut Pekka Krankka.

Vuoden 2008 kaunein kirja. Kuva: Antti Huittinen

Palkintoperusteiden mukaan Louhisaaren linnan talousreseptit on tämän päivän henkeen luotu mielenkiintoinen, hienostunut ja huolella viimeistelty teos, jossa formaatti ja typografia ovat tasapainossa aiheen kanssa. Kirja on kaunotar, josta on vaikea löytää virhettä, komitea ihastelee.

Teoksen pohjana on Louhisaaren linnan arkistossa säilyneet käsin kirjoitetut reseptit ja ohjeet taloudenpitoon vuosilta 1770 - 1850. Kirjaan ovat tehneet merkintöjä linnan entisistä asukkaista muun muassa marsalkka C.G.E. Mannerheimin isoisovanhemmat.

Vuoden kauneimmat kirjat 2008 -kokoelmaan valittiin myös 29 muuta teosta tai teossarjaa. Vuoden onnistuneimmista kansista palkittiin 12 kirjaa.

Komitean mukaan kirjojen kokonaissuunnittelu on parantunut Suomessa. Maassamme on lahjakkaita graafisia suunnittelijoita ja ensiluokkainen kirjapainotaito, kirjataiteen komitea kiittää. Sen mukaan joka vuosi julkaistaan lukuisia kirjoja, joiden sisältöön ja ulkoasuun on suhtauduttu äärimmäisen intohimoisesti.

Viime vuoden kirjoista komitea sai arvioitavakseen 196. Joukossa oli niin kaunokirjallisuutta kuin tieto- ja oppikirjojakin. Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelmaan valittiin ensi kertaa myös sarjakuvakirja. Sen ovat tehneet Kaisa ja Christoffer Leka.

Kokoelma on nähtävissä Kansalliskirjastossa Helsingissä huhtikuun 20. päivään saakka. Samalla pääsee tutustumaan Viron kauneimpiin kirjoihin. Myöhemmin yhteisnäyttely kiertää kirjastoissa ja kirjamessuilla Suomen lisäksi muun muassa Tallinnassa, Tukholmassa ja Frankfurtissa. Lisäksi se osallistuu maailman kauneimpien kirjojen kisaan.

Suomen Kirjasäätiön yhteydessä toimiva kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat vuodesta 1946 alkaen. Raadissa on edustajia 15:sta kirja- ja graafisen alan järjestöstä ja laitoksesta.