Kiasma ei karsi loukkaavaksi syytettyä uskontonäyttelyään

Nykytaiteen museo Kiasma ei poista Marita Liulian näyttelystä valokuvaa, joka on suututtanut yhdysvaltalaisen hinduaktivistin. Rajan Zed ryhtyi vaatimaan kuvaa pois nähtyään sen internetissä. Muun muassa Suomen hallitukseen ja evankelisluterilaiseen kirkkoon vedonneen Zedin mukaan kuva loukkaa hinduja.

Marita Liulia on poistanut Zediä häirinneen kuvan näyttelyn verkkosivulta, ja Kiasmassa kuvan oheistekstistä otettiin pois hinduviittaus, kertoi Kiasman johtaja Berndt Arell aiemmin tällä viikolla Turun Sanomissa.

Torstaina museosta kuitenkin tiedotettiin, ettei itse kuvaa poisteta. Arell sanoo keskustelleensa asiasta hindulaisuuden edustajien kanssa eikä näe perusteita näyttelykokonaisuuteen kajoamiselle.

Kiistelty kuva on nimeltään Night of Pushkar 2. Se koostuu kahdesta osasta: Toisessa länsimainen mies vilvoittelee yöllä intialaisen hotellin parvekkeella, koska ei saa unta yötä päivää juhlivassa kaupungissa. Toisessa on valkoisiin pukeutunut Liulia ylemmällä parvekkeella. Liulian mukaan kuvan on tarkoitus kertoa kahden maailmanmatkaajan samanaikaisesta hetkestä.

Zedin mukaan miehen alastomuus on hyvin epäkunnioittavaa Intian pääuskonnon hindulaisuuden harjoittajia kohtaan. Pushkar on yksi hindujen pyhimmistä kaupungeista.

Kiasma pitää protestia julkisuustempauksena

Kiaman mukaan Liulian lähtökohta Choosing My Religion -näyttelyssä on hyvin henkilökohtainen. Näyttely ei esittele valistavasti tai julistaen maailman uskontoja tai uskonnollisuutta yleensä, vaan se on yhden henkilön näkökulma uskontojen ja kulttuurien maailmaan.

Museosta korostetaan, ettei näyttelyn tarkoituksena ole provosoida, saati loukata minkään uskonnon edustajia.

Asiayhteydestä irrotetut yksittäiset osat kokonaisuutta tuntematta ja internetin tarjoama helppo julkaisukanava mahdollistavat Zedin vaatimuksen kaltaiset julkisuustempaukset, Kiasma paheksuu.

Se muistuttaa Zedin aiemmin muun muassa paheksuneen Love Guru -elokuvaa ja valokuvamalli Heidi Klumin Kali-jumalatarta esittävää naamiaisasua ja vaatineen päästä sensuoroimaan etukäteen James Cameronin tulevaa Avatar-elokuvaa, Kiasmasta listataan.

Choosing My Religion -näyttely jatkuu Kiasmassa huhtikuun 19. päivään. Se jälkeen kuvat lähtevät kiertueelle Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan.