Omakotirakentaminen hiljentynyt Meri-Lapissa

Esimerkiksi Kemissä tonttipula ja taantuma hiljensivät omakotityömaat. Keminmaassa vasarat paukkuvat tänäkin vuonna kymmenillä tonteilla.

omakotitalot
YLE / Sanna Kähkönen

Omakotirakentaminen on hiipumassa Kemissä ja Torniossa. Kaupunkien rakennusvalvonnasta kerrotaan, että kuluvasta vuodesta näyttäisi tulevan selvästi viimevuotista hiljaisempi.

Keminmaassa taas luotetaan, että kuntaan valmistuu tänäkin vuonna noin 30 uutta omakotitaloa.

Keminmaan kunnan rakennustarkastaja Eero Pehkonen sanoo, että kysyntään on vastattu kaavoittamalla suositulle Pörhölänkankaalle noin 40 uutta omakotitalotonttia.

Kemissä omakotirakentaminen hiipui jo vuosi sitten, jolloin kaupunkiin valmistui vain 15 uutta omakotitaloa, kertoo Kemin kaupungin rakennustarkastaja Martti Pitkänen.

- Viime vuonna voitiin puhua jopa romahduksesta. Yhtenä syynä näkisin, että kaupungilla ei ollut tarjota enää viime vuonna juurikaan omakotitontteja ja se ehkä heijastui rakentamiseen jo edellisenä kesänä.

Pitkänen uskoo, että viime kesänä herännyt keskustelu taantumasta on vaikuttanut loppuvuoden rakentamiseen. Tänä vuonna Kemissä on myönnetty kaksi rakennuslupaa omakotitalolle.

Pitkänen toteaa, että rakennusluvan hakemista odotellaan usein liian pitkään ja rakentamaan lähdetään lopulta kiireellä.

- Tämä on käytäntö.

Lähteet: YLE Perämeri