Maksuhäiriöt eivät ole vielä lisääntyneet

Perintätoimistot arvioivat, että kuluttajien maksuhäiriöt alkavat lisääntyä merkittävästi vasta, jos lama pitkittyy ja syvenee. Lainojen ja kulutusluottojen maksuhäiriöt ovat kuitenkin jo lisääntyneet hieman.

maksuhäiriöt
Asiakasneuvontaa Nordean konttorissa
YLE

Talouden taantuma ei ole merkittävästi lisännyt kuluttajien maksuhäiriöitä.

Perintätoimistoista arvioidaan, että yksityisten kuluttajien osalta vaikutus näkyy vasta pitkällä aikavälillä, jos lama pitkittyy ja syvenee. Hienoista nousua on kuitenkin lainojen ja kulutusluottojen maksuhäiriöissä, arvioi johtaja Seppo Lahtinen Intrum Justitialta.

Sen sijaan yrityspuolella perintätoimeksiannot ovat kasvussa. Yhä useammilla yrityksillä on maksuhäiriöitä, lisäksi varsinkin pienet yritykset myös perivät saataviaan aiempaa hanakammin turvatakseen oman tilanteensa.

Oululaisen Ecuperinnän toimitusjohtaja Kaarlo Heiskasen mukaan nyt ovat maksuongelmissa sellaset, joilla on ollut ongelmia jo aikaisemminkin. Nyt perittävät saatavat ovat ongelmallisempia kuin ennen.

- Ennen niin yritykset kuin yksityisetkin pystyivät hoitamaan asian viimeistään perintävaiheessa, mutta nyt joudutaan pitemmälle meneviin toimenpiteisiin, toteaa Heiskanen.

Lähteet: YLE Oulu