1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksiko tuomitsi Forbes-lehden miljardöörilistan

Meksikon hallitus ja presidentti ovat tuominneet talouslehti Forbesin. Syynä on Meksikon etsityimmän rikollisen, huumekuningas Joaquin Guzmanin huomioiminen amerikkalaislehden julkaisemalla maailman rikkaimpien ihmisten vuotuisella ranking-listalla.

Ulkomaat

Lehdessä Joaquin ”Shorty” Guzman rankattiin maailman miljardöörien joukkoon jaetulle sijalle 701 yhden miljardin dollarin omaisuudellaan. Forbes laski Guzmanin ja hänen Sinaloa-kartellinsa kahmaisseen viime vuonna 20 prosentin siivun meksikolais- ja kolumbialaiskartellien Yhdysvaltoihin suuntautuneesta huumekaupasta.

Maan oikeuskansleri Eduardo Medina syytti torstaina Forbesia rikollisten puolustelemisesta ja piti paheksuttavana, että Guzmanin nimi komeili lehdessä muiden rehellisten ja lainkuuliaisten ihmisten joukossa. Myös maan presidentti Felipe Calderon tuomitsi amerikkalaislehden eilisessä puheessaan.

Pituudestaan (155 cm) lempinimensä saanut Guzman pakeni Meksikossa vankilasta vuonna 2001 ja käynnisti maassa valtaisan murha-aallon pyrkimyksenään dominoida Yhdysvaltoihin suuntautuvaa huumekauppaa.

Guzmanin kyky vältellä virkavaltaa kahdeksan vuoden ajan on Meksikon hallitukselle, joka yrittää kitkeä maassa rehottavan huumeväkivallan, pienoinen häpeän aihe. Reilun vuoden aikana maassa on kuollut arviolta 7 000 ihmistä huumekartellien reviiritaisteluissa.

Guzmania on usein myös vertailtu vuonna 1993 surmansa saaneeseen Kolumbian huumekeisari Pablo Escobariin. Myös tämä rankattiin maailman rikkaiden listalle Forbesissa vuonna 1989 silloisella kolmen miljardin dollarin omaisuudellaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi