1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty vaatii Irakia luopumaan teloituksista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Irakia luopumaan kuolemantuomiosta. Teloitusta odottaa 128 kuolemaantuomittua.

Ulkomaat

Irakin korkein oikeudellinen neuvosto kertoi Amnestylle maanantaina, että presidentti ja kaksi varapresidenttiä ovat vahvistaneet kuolemantuomiot. Uutistoimisto AFP:n mukaan Amnesty uskoo, että teloitukset toteutetaan lähiaikoina kahdenkymmenen teloituksen viikkovauhdilla.

Kuolemantuomio kiellettiin vuodeksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat miehitti Irakin maaliskuussa 2003. Irak palautti kuolemantuomion vuonna 2004, mutta Amnestyn mukaan pelote ei ole vähentänyt väkivaltarikollisuutta. Viime vuonna ainakin 285 ihmistä tuomittiin kuolemaan ja ainakin 34 teloitettiin.

- Todellisuudessa väkivalta jatkuu voimakkaana ja kuolemantuomio on jälleen kerran osoittautunut tehottomaksi pelotteeksi, sanoi Amnestyn Lähi-idän johtaja Malcolm Smart. Itse asiassa monet väkivaltahyökkäkset ovat itsemurhapommittajien tekemiä, joten selvästikään sellaisiin ei teloituksen uhka tehoa.

Smartin mukaan kuolemaantuomittujen nimiä ei ole julkistettu, ja oikeudenkäyntien oikeudenmukaisuus on kyseenalainen. Kidutusta käytetään tunnustusten saamiseksi. Irak kiistää väitteet:

- Rikostuomioistuimen tuomiot noudattavat lakia ja kansainvälisiä standardeja, sanoi Irakin oikeuslaitoksen tiedottaja Abdul-Sattar al-Birqdar.

al-Birqdarin mukaan kuolemaantuomio menee automaattisesti 23 tuomarin paneelin tarkasteltavaksi, ja vaatii toteutuakseen paneelin yksinkertaisen enemmistön taakseen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi