1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsi raottaa pankkisalaisuutta

Sveitsi on taipunut höllentämään tiukkoja pankkisalaisuutta koskevia sääntöjään. Sveitsi lupaa maan pankkien tästedes antavan muille maille enemmän tietoa veronkierrosta epäillyistä asiakkaista.

Sveitsin hallitus ilmoitti perjantaina hyväksyvänsä teollisuusmaiden talousjärjestön OECD:n normit veroyhteistyöstä ja tietovaihdosta.

Sveitsi ei kuitenkaan luovu pankkisalaisuudesta kokonaan. Se luovuttaa tietoja ainoastaan yksittäisissä tapauksissa, joista muut maat ovat esittäneet yksityiskohtaisia pyyntöjä.

- Tietovaihto ei ole automaattista, sanoo Sveitsin presidentti ja valtiovarainministeri Hans-Rudolf Merz.

Rikkaiden teollisuusmaiden ja nousevien talousjättien on määrä keskustella veroparatiisien vastaisista toimista G20-huippukokouksessa ensi kuussa.

Kokouksen alla useat maat ovat ilmoittaneet toimista kansainvälisen veroyhteistyön parantamiseksi. Torstaina toimista ilmoittivat Liechtenstein ja Andorra ja perjantaina Sveitsin lisäksi myös Itävalta ja Luxemburg.

Pohjoismaat suitsivat veronkiertoa

Pohjoismaat ovat päässeet sopuun Caymansaarten kanssa verenkierron estämisestä.

Sopimuksen mukaan Caymansaaret ja Pohjoismaiden ministerineuvoston jäsenmaat vaihtavat tietoja epäiltyjen veronkiertäjien pääomasijoituksista ja tuloista. Näin voitaisiin jäljittää varoja ja tuloja, joita ei ole ilmoitettu kotimaan verotuksessa.

Tiedonvaihtosopimukset on määrä allekirjoittaa 1. huhtikuuta Tukholmassa.

Caymansaarten sopimukset ovat osa laajempia toimia veronkietoa vastaan. Pohjoismaat ovat solmineet aikaisemmin vastaavanlaiset sopimukset Mansaaren, Jerseyn ja Guernseyn kanssa. Neuvotteluissa on edistytty myös muun muassa Aruban, Bermudan, Brittiläisten Neitsytsaarten ja Alankomaiden Antillien kanssa.