1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmeniä MiG-hävittäjiä lentokieltoon Venäjällä

Kolmasosa Venäjän ilmavoimien MiG-29 kalustosta on määrätty lentokieltoon turvallisuuspuutteiden takia. Ilmavoimat käy läpi kaikki kyseisen tyyppiset hävittäjäkoneensa, koska kaksi niistä tuhoutui lento-onnettomuuksissa viime vuoden lopulla.

Venäläinen MiG-29 hävittäjä Moskovan kansainvälisessä ilmailunäytöksessä 2001. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Kaikki MiG-29:t pantiin lentokieltoon joulukuussa, kun yksi niistä oli pudonnut Siperiassa koneen pyrstön hajottua koulutuslennolla.

Venäjän ilmavoimien tiedottajan, eversti Vladimir Drikin mukaan noin 90 MiG-29 konetta on sittemmin todettu lentokelvottomiksi ja korjauksen tarpeessa oleviksi. Yli sata konetta on läpäissyt turvallisuustarkastuksen. Loppuja tarkastetaan edelleen.

Venäjän ilmavoimilla arvioidaan olevan noin 300 MiG-29 hävittäjää, ja hävittäjäkoneita kaikkiaan noin 650. MiG-29 on ollut käytössä 1980-luvulta lähtien.

Havaittujen vikojen korjaus ja loppujen koneiden tarkastaminen saattaa viivästyä, koska kansainvälinen talouskriisi vaikuttaa myös Venäjän asevoimien rahoitukseen.

MiG-29 koneilla on ollut vastoinkäymisiä muutenkin. Viime vuonna Algeria palautti 15 konetta, jotka se oli ostanut Venäjältä. Palautuksen perusteena oli koneiden huono laatu.

Venäjä tarjosi MiG-29 koneita myös Suomen ilmavoimille viime vuosikymmenellä, kun Suomessa valmisteltiin hävittäjähankintoja. Suomi osti kuitenkin amerikkalaisia F-18 Horneteja.