1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan koulusurmaaja oli tietokonepelifriikki

Saksassa liput ovat koko maassa puolitangossa tänään torstaina eilisen kouluammuskelun takia. Torstaina on myös määrä järjestää ekumeeninen muistopalvelus Winnendenin evankelisessa kirkossa.

Kuva: EPA / Ronald Wittek

Saksan kouluampumisen syy ei ole vielä selvinnyt. 17-vuotias nuori mies ampui 15 ihmistä ja lopuksi itsensä Winnendenin pikkukaupungissa lähellä Stuttgartia keskiviikkona.

Kuolleista oppilaista ja opettajista valtaosa on naisia. Ampuja surmasi yhdeksän oppilasta, kolme opettajaa ja kolme sivullista. Kuolleet oppilaat olivat 14 - 15-vuotiaita. Useita muita ihmisiä haavoittui, ja uhrien lukumäärä voi vielä nousta. Kaikki kuolleet olivat tiettävästi saksalaisia.

Silmitön ammuskelu koululla

Mustaan taisteluasuun pukeutunut 17-vuotias nuori mies tunkeutui entiseen kouluunsa kello 9.30 paikallista aikaa. Koulussa on tuhat 10 - 15-vuotiasta oppilasta.

Mies kulki luokkahuoneesta toiseen ampuen umpimähkäisesti oppilaita ja opettajia mitään puhumatta. Poliisipäällikkö Konrad Geldenin mukaan mies latasi jatkuvasti asettaan. Ammuskelun kuulleet oppilaat pelastautuivat ovista ja ikkunoista.

Koululta poistuttuaan mies surmasi vielä yhden ihmisen koulun lähistöllä. Sen jälkeen hän pakeni kaupungille. Poliisi sulki kaupungin ulosmenotiet, mutta ampuja pääsi livahtamaan panttivangiksi sieppaamansa miehen kyydissä. Panttivanki pääsi pakenemaan autosta, kun ampuja kääntyi pois tieltä välttääkseen poliiseja.

Poliisi tavoitti ampujan kolmisen tuntia myöhemmin kauppakeskuksen parkkipaikalta 40 kilometrin päässä Winnendenin kaupungista. Poliisien ja miehen välisessä tulitaistelussa kuoli kaksi sivullista ja kaksi poliisia haavoittui vakavasti. Poliiseilla ei kuitenkaan ole hengenvaaraa.

Ampujan isä vauras liikemies

Myös kouluampuja sai surmansa tulitaistelussa poliisien kanssa. Tutkintaa johtavien syyttäjien tietojen mukaan hän ampui itsensä.

Ampuja oli päättänyt koulun viime vuonna. Hänen vanhempansa ovat aseharrastajia ja isä kuuluu paikalliseen asekerhoon. Poliisi tutki vanhempien talon, jolloin selvisi, että ampujan isän 16 ampuma-aseesta puuttuu yksi.

Surmaajan kerrotaan viettäneen aikaa lähinnä omissa oloissaan ennen kaikkea tietokoneensa ääressä. Hän oli uppoutunut väkivaltaisten tietokonepelien pelaamiseen. Hänen perheensä oli varakas, sillä hänen isänsä on menestyksekäs yrittäjä, jolla on 150 työntekijää.

Saksan tähän asti pahin kouluampumistapaus sattui vuonna 2002, jolloin ampuja surmasi 17 ihmistä Erfurtissa.

Rainer Domisch Opetushallituksesta kertoo, että virallisen Saksan taholta ei ole ainakaan toistaiseksi tullut yhteydenottoja. Domischin mukaan avunpyyntöjä voi hyvin tulla vielä myöhemmässä vaiheessa.