1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Köyhyyttä voitaisiin vähentää voimakkaasti

Toimeentulotuen korotus olisi paras tapa vähentää köyhyyttä tukijärjestelmän muutoksilla, todetaan Helsingissä perjantaina tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Kotimaan uutiset

Valtiotieteiden kandidaatti Seppo Sallilan tutkimuksessa simuloitiin Suomen tulonsiirto- ja verotusjärjestelmän muutoksia tietokoneella niin, että kustannukset pysyvät samoina.

Tehokkaimmaksi köyhyyden ja eriarvoisuuden poistajaksi paljastui toimeentulotuen korottaminen, etenkin yksinasuvien kohdalla. Toimeentulotuen korottaminen olisi myös perusturvaa parantavista muutoksista halvin, tutkimuksesta selviää.

Kun tomeentulotuki pidetään simulaatiossa ennallaan, tehokkaimmaksi köyhyyden poistajaksi nousee työttömyysturvan peruspäivärahan nosto.

- Simulaatiossa köyhyys saatiin poistettua Suomesta kokonaan, Sallila kertoo.

Köyhyyden määritelmänä pidetään sitä, että kotitalouden käytettävissä olevat tulot ovat korkeintaan puolet kotitalouksien keskimääräisestä tulosta.

Väitöstutkimuksen aineistona on käytetty vuoden 2003 tulonjakotilastoja. Tutkijan mukaan tutkimustulokset toimisivat kuitenkin myös nykyisessä tilanteessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi