Opiskelijat valtasivat yliopiston päärakennuksen Helsingissä

Yliopistolakia vastustaneet mielenosoittajat ovat vallanneet Helsingin yliopiston päärakennuksen. Valtaukseen osallistui 300-400 opiskelijaverkoston mielenosoittajaa.

Kotimaa
Mielenosoittajia
YLE

Senaatintorille kokoontuneet mielenosoittajat marssivat kulkueena Eduskuntatalolle, josta he palasivat takaisin yliopiston kampusalueelle ja valtasivat päärakennuksen. He ruuhkauttivat myös liikenteen Helsingin keskustassa perjantai-iltapäivänä.

Yliopistolain muutosta on vastustettu eri puolilla Suomea muun muassa Jyväskylässä ja Oulussa. Mielenosoituksia organisoiva opiskelijaverkosto on järjestäytymässä yhä enemmän hallituksen toimia vastustavaksi rintamaksi.

Painajaisten perjantai -nimellä kulkevan tapahtuman järjesti korkeakouluopiskelijoiden ja -henkilökunnan muodostama verkosto.

Toissapäivänä eduskunnan sivistysvaliokunnalle luovutettiin lähes 7 000 nimen adressi, missä vastustettiin lakiesitystä ja vaadittiin yliopistouudistuksen käynnistämistä uudelleen. Nimienkeruuta jatketaan edelleen.

Yliopistouudistusta ovat vastustaneet opiskelijoiden lisäksi laaja joukko yliopistojen henkilöstöä. Kapinoitsijoita närästää erityisesti pelko siitä, että yliopistot muuttuvat bisnesvetoisiksi uudistuksen myötä.

Ulkopuolisten mukaantulo yliopistojen hallintoon on herättänyt kiistaa myös hallituspuolueiden välillä, sillä vihreät ovat arvostelleet tätä voimakkaasti.

Lähteet: YLE Uutiset