Venetsian kaivauksissa paljastui vampyyri

Italiassa Venetsian lähistöltä on paljastunut pääkallo, jonka leukaluiden välistä sojottaa tiiliskivi. Tutkijoiden mukaan tämä todistaa, että naista on pidetty vampyyrina.

Ulkomaat
EPA

Venetsian lähistöllä tehdyt arkeologiset kaivaukset paljastivat 1500-luvulta peräisin olevan naisen luurangon, jonka leukaluiden välistä sojotti tiiliskivi. Hyvin säilynyt luuranko löytyi vuonna 2006 Lazzaretto Nuovon saarelta. Luuranko löytyi joukkohaudasta, jonne oli haudattu vuoden 1576 ruttoepidemiassa menehtyneitä.

- Vampyyreja ei ole olemassa, mutta tutkimukset paljastavat tuon ajan ihmisten uskoneen niihin, sanoo oikeuslääketieteellinen arkeologi ja antropologi Matteo Borrini Firenzen yliopistosta. Borrini on tutkinut luurankoa sen löytymisestä lähtien.

Kivi näännytti vampyyrin

Arkeologit uskovat, että tiiliskivi iskettiin naisen leukojen väliin osana vanhaa vampyyrirituaalia. Tutkijoiden mukaan myytti vertaimevistä olennoista liittyi ajan uskomukseen tautien leviämisestä ja siitä, mitä ruumiille tapahtuu kuoleman jälkeen.

Borrini selventää, että epidemioiden aikana joukkohautoja avattiin usein tuoreiden ruumiiden hautaamiseksi. Haudankaivajat näkivät silloin varhaisempia, turvonneita ruumiita, joiden suusta tihkui kenties verta ja joiden naaman peittämiseksi tarkoitettuun käärinliinaan oli ilmestynyt selittämätön aukko.

Borrinin mukaan nämä liittyvät kaikki ruumiin maatumisprosessiin, mutta tuon ajan ihmiset näkivät tilanteen toisin:

- He ajattelivat, että ruumis on yhä elossa, tämä juo verta ja syö käärinliinaansa, Borrini sanoo.

Moderni oikeustiede on selvittänyt, että ruumiiden turpoaminen johtui niihin kerääntyneistä kaasuista, ja nesteiden tihkuminen suuhun puolestaan sisäelinten mädäntymisestä. Käärinliinan taas söivät Borrinin mukaan suun alueelle kertyneet bakteerit.

1500-luvulla bakteereita ei tunnettu. Yleinen uskomus oli, että käärinliinan syöjät olivat vampyyreita, jotka levittivät ruttoa yhä laajemmalle omaa vaikutusvaltaansa kasvattaakseen.

Myöhemmän populaarikulttuurin tutuksi tekemä puukepin iskeminen sydämen läpi ei riittänyt vampyyrien surmaamiseksi. Borrinin mukaan kivi iskettiin ruumiin suuhun, jotta tämä nääntyisi kuoliaaksi.

Kiven iski joko pappi tai haudankaivaja

Borrinin mukaan kuoliaaksi näännyttäminen on ollut myös nyt löytyneen tiiliskiven takana. Noin 60-vuotiaaksi arveltu nainen on menehtynyt vuoden 1576 ruttoepidemian aikana. Myös esimerkiksi kuulu renessanssiajan taidemaalari Tizian kuoli samaiseen tautiin.

Vampyyriruumiin löytöpaikka, Lazzaretton saari toimi epidemian aikaan karanteenialueena.

Tiiliskivi on isketty naisen suuhun joskus kuoleman jälkeen, kun joukkohautaan on tuotu uusia ruumiita. Borrinin mukaan varhaisten ruumiiden kärsimät kolhut osoittavat, että hautaan on tuotu uusia ruumiita myös myöhempien epidemioiden aikaan.

Kiven on todennäköisesti iskenyt joko pappi tai haudankaivaja.

Lähteet: AP, YLE Uutiset