Madagaskarin presidentti kieltäytyy väistymästä tuen hiipumisesta huolimatta

Madagaskarin oppositio on ilmoittanut kaataneensa hallituksen, mutta presidentti Marc Ravalomanana sanoo olevansa edelleen vallassa. Armeija puolestaan sanoo pysyttelevänsä syrjässä valtasodasta, ellei sen ole maan rauhoittamisen takia pakko asettua opposition tueksi.

Ulkomaat

Oppositiojohtaja Andry Rajoelina näyttäytyi lauantaina julkisuudessa ensi kertaa sitten maaliskuun alun, jolloin hän piiloutui pidättäjiltään. Rajoelina sanoi kymmenelle tuhannelle riemuitsevalle mielenosoittajalle, että Ravalomananan oli syytä väistyä nöyrästi ja luovuttaa presidentinpalatsi hänelle.

Opposition pääministeriksi julistama Roindefo Zafitsimivalo Monja puolestaan kertoi, että myös parlamentin molemmat kamarit oli syrjäytetty. Oppositio lupaa Madagaskariin uuden perustuslain ja vaalit kahden vuoden aikana, mihin saakka se sanoo pitävänsä maassa väliaikaista valtaa.

Myös Ravalomananaa aiemmin tukenut parlamentin puhemies Jacques Sylla sanoi pitävänsä presidentin väistymistä parhaana vaihtoehtona Madagaskarin rauhoittamiseksi.

Ravalomanana ei poistunut virka-asunnostaan opposition antamassa neljän tunnin määräjassa. Hänen mukaansa oppositio yrittää anastaa vallan ilman kansan antamaa demokraattista valtuutusta toimilleen.

Tuhatkunta Ravalomananan tukijaa on rakentanut esteitä presidentinpalatsia ympäröivään puistoon runsaan kymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Antananarivosta. Pääministerinkanslia puolestaan on kapinallisten sotilaiden valvonnassa.

Yhdysvallat varoitti sisällissodan uhkasta

Torstaina oppositio nimitti asevoimille oman komentajansa, ja perjantaina kapinalliset sotilaat sanoivat tuoneensa Antananarivoon panssarivaunuja siltä varalta, että Ravalomanana yrittäisi säilyttää valtansa eteläafrikkalaisten palkkasoturien avulla.

Madagaskarin poliittinen jännitys alkoi kasvaa tammikuussa, kun Rajoelina, Antananarivon entinen pormestari ja sitä ennen tiskijukka, kutsui kannattajiaan mielenosoituksiin hallituksen kaatamiseksi. Ravalomanana oli tuolloin erottanut Rajoelinan pormastarin paikalta hänen syytettyään presidenttiä valtion varojen väärinkäytöstä ja Madagaskarin köyhdyttämisestä.

28 ihmistä kuoli ja noin 200 haavoittui, kun presidenttiä tukevat sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan. Verilöyly järkytti myös turvallisuusjoukkojen yhtenäisyyttä. Kaikkiaan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 140 ihmistä.

Tällä viikolla Yhdysvaltain suurlähettiläs sanoi, että Madagaskar on sisällissodan partalla. Euroopan unioni on kehottanut osapuolia kompromisiin rauhan säilyttämiseksi ja varoittanut lopettavansa apunsa Madagaskarille, jos siellä tehdään vallankaappaus.

Intian valtameressä Afrikan mantereen kupeessa sijaitseva Madagaskar on yksi maailman köyhimmistä maista. Puolet 20 miljoonasta asukkaat elää alle eurolla päivässä.

Lähteet: AFP, AP, DPA