Tutkija: Robin Hood ei ollutkaan silkka sankari

Brittiläinen tutkija on löytänyt todisteita, joiden mukaan legendaarinen kunnian mies ja metsien sankari Robin Hood ei ollutkaan koko kansan suosikki. Skotlantilaisen St. Andrew'n yliopiston historioitsija Julian Luxford löysi keskiaikaisen historiankirjan marginaalista 550 vuotta vanhan merkinnän, jossa Robin Hoodia kuvaillaan taparikolliseksi.

kulttuuri

Legendan mukaan Robin Hood eli 1200-luvulla Sherwoodin metsässä Keski-Englannissa, missä hän ryösti rikkailta ja antoi köyhille. Vuoden 1460 paikkeilla muuan katolilainen munkki kirjoitti hänestä aivan toisenlaisen todistuksen, jonka Julian Luxford löysi Etonin perinteikkään poikakoulun kirjastosta.

Suomeksi käännettynä latinankielinen reunamerkintä kuuluu suurin piirtein näin: "Tähän aikaan, kuten kansa kertoo, eräs Robin Hood -niminen lainsuojaton ja hänen apurinsa olivat jatkuvien ryöstöretkiensä vuoksi kiusana Sherwoodissa ja muualla lakia kunniottavassa Englannissa."

Keskiaikaisiin käsikirjoituksiin erikoistuneen Luxfordin mukaan kuvaus on poikkeuksellisen kielteinen ja valaisee harvinaisella tavalla sitä, mitä luostareissa ajateltiin Robin Hoodista. Munkit olivat osa vakiintunutta valtakoneistoa, joten ei ole aivan yllättävää, etteivät he katsoneet lainsuojatonta hyvällä, Luxford sanoo.

Myös muista keskiaikaisista kuvauksista on pääteltävissä, että vaikka Robin Hood oli ritarien ja talonpoikien ystävä, hänen suhteensa papistoon ei ollut yhtä helppo.

Luxfordin huomion kiinnittänyt kirja on suosittu historian opus Polychronicon 1340-luvun lopulta. Siinä ovat vanhimmat tunnetut kirjalliset merkinnät Robin Hoodista. Ne tukevat käsitystä, jonka mukaan hän eli 1200-luvulla, vaikkakin tunnetuin legenda sijoittaa hänet 1100-luvun loppuun eli Rikhard Leijonamielen aikaan. Suusanalliseen perinteeseen, balladeihin, hän ilmaantui 1200-luvun lopulla.

Jotkut akateemikot uskovat, että Robin Hoodin tarinassa yhdistyvät useat keskiajan lainsuojattomat. Toiset taas pitävät häntä pelkkänä mielikuvituksen tuotteena. Luxford arvelee, että hänen löytönsä saattaa auttaa kiistan selvittämisessä. Hän aikoo kertoa siitä piakkoin lisää Journal of Medieval History -lehdessä.

Lähteet: AP