1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kirstilä: Rotavirusrokote kuuluisi kaikille

Rotavirusrokote on tarpeellinen ja se tulisi ottaa mukaan yleiseen rokotusohjelmaan. Tätä mieltä on tartuntatautien vastaava lääkäri Pekka Kirstilä Turusta.

Kuva: YLE/Minna Rosvall

Kirstilän mukaan kyse on nyt siitä riittävätkö yhteiskunnan rahat. Nykyään rokotteen saa halutessaan alle kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle.

Rokotus maksaa kuitenkin noin 150 euroa, joten hinta on monelle liian suuri.

Kirstilä painottaa, että rotavirus on vakava tauti ja vauvat joutuvat usein sairaalahoitoon esimerkiksi nestevajauksen vuoksi.

Rotavirus lapsille kaikkein uhkaavin

- Kyllähän rotavirus voi tarttua aivan kaikenikäisiin ihan vauvasta vaariin, mutta kaikkein vaikein sairaus on aivan pienillä lapsilla, jonka vuoksi tämä rokotusohjelma on myöskin kohdennettu tälle varhaislapsuuden ikäluokalle, sanoo Kirstilä.

Kirstilän mukaan lapsilla kuumetaudin seurauksena nestetasapaino häiriintyy. Koska pienen lapsen elimistö ei kestä kovin suuria häiriöitä, on rotavirus nimenomaan pienille lapsille kaikkein uhkaavin sairaus, sanoo Kirstilä.

Rotavirus vaivaa erityisesti näin keväällä ennen kesää. Rotaviruksen oireet ovat vastatautioireita, mutta tautiin saattaa liittyä myös kuumeilua ja nestetasapainohäiriöitä, joiden vuoksi lapset joutuvat jopa osastohoitoon sairaalaan..

Influenssarokotteella yllättävän heikko suosio

Pekka Kirstilä ihmettelee esimerkiksi influenssarokotusten heikkoa suosiota. Etenkin ikäihmisille influenssarokotus olisi suositeltavaa, sillä heikossa kunnossa olevalle vanhukselle influenssa on raju tauti ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Ikäihmiset ja viime vuosina myös pikku lapset ovat saaneet influenssarokotuksen ilmaiseksi. Kirstilän mielestä ehkä ei täysin tiedosteta sitä, mihin rokote on kohdistettu. Sillä pyritään ehkäisemään myös influenssan jälkitauteja eli esimerkiksi keuhkokuumeita ja korvatulehduskierteitä.