Kastettaville lapsille ei löydy kummeja

Kastettaville lapsille on nykyään vaikeata löytää kummeja. Kahta evankelisluterilaista ja konfirmoitua kummia on hankala löytää erityisesti monilapsisissa ja maahanmuuttajaperheissä. Kirkko harkitseekin, että riittäisikö lapselle jatkossa vain yksi kummi.

Kotimaa
Kastetilaisuus Roihuvuoren kirkossa
YLE

Helsingin Mellunkylän seurakunnassa jopa työntekijät ovat joutuneet suostumaan kastettaville lapsille kummeiksi, sillä vaatimukset täyttäviä kahta kummia on joissakin perheissä ollut mahdotonta löytää. Kahden kummin vaatimus johtaa yhä useammin siihen, että lapsi jätetään kastamatta, kun kummeja ei löydy.

- Kun kysytään ystäviltä, että rupeaisivatko he kummeiksi, niin suostutaan, mutta sitten todetaankin, että rippikoulu on jäänyt käymättä tai on erottu kirkosta, kertoo Mellunkylän seurakunnan kirkkoherra Pentti Miettinen tilanteesta, joka on yleistynyt.

- Me olemme miettineet jopa sellaista kummipankkia. Meillä on muutamia vanhempia seurakuntalaisia, joilta on jouduttu kysymään, että voisitteko ruveta kummeiksi, kun ei kertakaikkiaan ole löytynyt kummeja kastettavalle lapselle, Miettinen sanoo.

Mellunkylän seurakunta onkin tehnyt aloitteen kirkkolain muuttamisesta siten, että jatkossa lapselle riittäisi yksi kummi.

Suhde yhteen kummiin olisi syvempi

Helsingin seurakuntayhtymän viime syksynä kasteperheille tekemän kyselyn tuloksena selvisi, että joka kolmannellä perheellä oli vaikeuksia löytää ehdot täyttäviä kummeja.

- Erityisesti ongelmia oli perheiden toisen tai kolmannen lapsen kohdalla sekä maahanmuuttajaperheissä, Miettinen kertoo.

Hänen mielestänsä kahden kummin vaatimus on vanhentunut, sillä se on peräisin ajalta, jolloin ihmisten elinikä oli lyhyempi ja täytyi olla varakummi. Kummikäytäntö kaipaisi uudistusta.

- Nykyään luterilaisessa kirkossa on käytäntö, että jos kummius ei tule mitenkään hoidetuksi, niin kummeja voidaan lisätä jälkikäteen, Miettinen korostaa.

Hänen mielestänsä lapsen ja kummin suhde voisi olla paljon läheisempi jos kummeja olisi vain yksi. Aloite yhden kummin vaatimuksesta on lähetetty kirkolliskokouksen päätettäväksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen