Kuopion työttömät eivät usko sosiaaliturvan täysremonttiin

Käynnissä oleva sosiaaliturvan täysremontti herättää epäilyksiä Kuopion työttömien yhdistyksessä. Myös uudistukseen perehtynyt köyhyystutkija pelkää, että kaikkein köyhin väestönryhmä unohdetaan uudistuksessa.

köyhyys

Pelkona on, että SATA-komitean työstämä sosiaaliturvauudistus ei juurikaan paranna perusturvan varassa elävien asemaa.

Sosiaaliturvauudistusta pohtivan Sata-komitean tavoitteet ovat selkeät. Työn vastaanottamisen pitäisi olla jatkossa aina myös taloudellisesti kannattavaa. Järjestelmää pitäisi saada yksinkertaisemmaksi ja köyhyys pitäisi saada vähenemään.

Työttömän näkökulmasta uudistustyö herättää kuitenkin paljon epäilyksiä. Kuopion Työttömien varapuheenjohtaja Kari Turunen pitää huonona sitä, että isopalkkaiset miettivät köyhien toimentulotukea.

- Jos työtön hankkii 1 000 euroa ja siitä verot pois, niin käytettävissä on 800 euroa. SATA-komitealaisten palkka varmaan on yli 4 000 euroa. Tuntuu, että ihmiset eivät ymmärrä mitä työttömän arki on, Turunen toteaa.

Esimerkiksi komitean pohtima työn kannustavuuden parantaminen on Turusen mielestä täyttä utopiaa.

- SATA-komitealle tuottavuus on sitä, että pudotetaan ansiosidonnaisten päivien määrää ja pakotetaan ihmiset etsimään töitä, vaikkei niitä olekaan.

Uudistukset voimaan ensi vuonna

SATA-komitean työhön tarkkaan perehtynyt köyhyystutkija Jouko Karjalainen muistuttaa, että sosiaaliturvan remontti on vielä pahasti kesken. Lopullista kuvaa tulevista uudistuksista ei siis ole vielä kenelläkään.

Silti myös Karjalainen uskoo, että kaikkein köyhin kansanosa jää uudistuksessa jalkoihin.

- Minusta pitäisi lähteä liikkeelle vähimmäisturvan tasosta. Sillä kuitenkin perusteltiin hyvin pitkälle SATA-komitean perustamista. Nyt näyttää siltä, että se lapsi on jotenkin pesuveden mukana joutunut hukkaan, Karjalainen pohtii.

Ensimmäiset sosiaaliturvan uudistamiseen liittyvät toimenpiteet lyödään lukkoon huhtikuussa ja ne astuvat voimaan ensi vuoden alusta. Töitä uudistuskomitealla tulee riittämään jatkossakin.

- Kokonaisuus on yksinkertaisesti niin iso ja kompleksinen, monimutkainen. On esitetty epäilyjä, että SATA-komitean työ ei valmistu ennen kuin itsenäinen Suomi täyttää 100-vuotta, Karjalainen sanoo.

Lähteet: YLE Savo