Pohjois-Suomen naiset koirahiihdon maailman huippuja

Esimerkiksi torniolainen Marika Tiiperi voitti tammikuussa koiransa Samin kanssa Kanadassa pulkkahiihdon maailmanmestaruuden. Kiimingissä asuva Minna Viide on puolestaan vuoden 2007 koirahiihdon maailmanmestari.

Kuva: YLE / Kyösti Vaara

Pohjois-Suomen naiset ovat nousseet koirahiihdossa ja koirajuoksussa maailman huipulle. Esimerkiksi torniolainen Marika Tiiperi voitti tammikuussa koiransa Samin kanssa Kanadassa pulkkahiihdon maailmanmestaruuden.

- 16 km pulkalla oli kova kisa. Kun seuraavana päivänä tuli pronssia 16 km naruhiihdossa, niin voi sanoa, että koira kyllä yllätti minut positiivisesti, Tiiperi kuvaa.

Kauden viimeiset suuret koirahiihtokisat olivat avoimet pohjoismaiset mestaruuskisat Keminmaan Kallinkankaalla helmikuussa. Pohjois-Suomen naiset pärjäsivät hyvin myös Kallin kisojen eri sarjoissa.

Menestystä tullut aiemminkin

Menestystä MM-kisoissa on tullut myös aikaisemmin. Kiimingissä asuva Minna Viide on vuoden 2007 koirahiihdon maailmanmestari. Myös muita pohjoisen naisia on maailman huipun tuntumassa.

- Olemme varmaan niin sisukkaita. Tietysti olemme tehneet kovasti töitä ja meillä on hyvät koirat. Harjoittelemme kovasti ja voimme hiihtää hyvissä olosuhteissa, kun luntakin riittää, Tiiperi sanoo.

Kesälajekin riittää

Kesäaikaan Tiiperi harrastaa koirajuoksua. Viime kesänä hän olisi ajallaan voittanut koirajuoksussa myös miesten sarjan Suomen mestaruuden.

- Nyt on kolmena vuonna kilpailtu koiran kanssa juoksemalla ja joka vuosi on saatu Suomen mestaruus. Viime vuonna saatiin sitten Saksasta vielä EM-pronssi, Tiiperi kertoo.

Kesällä koirajuoksun lisäksi voi harrastaa myös koirapyöräilyä ja kärryajoa. Kesälajeista kuitenkin ehdottomasti suosituin on koirajuoksu eli canicross. Siinä koiran kaulalta kulkee hihna juoksijan vyötärölle. Miesten puolella koirahiihdossa ja -juoksussa on ollut huomattavasti naisia heikompi.