Venäjän elokuva-ala talouskriisin kourissa

Maailmanlaajuinen talouskriisi jäytää Venäjän elokuva-alaa. Venäläiset elokuvanlevittäjät peruvat tai neuvottelevat uudelleen sopimuksiaan, ja lukuisia venäläisiä elokuvaprojekteja on peruttu. Erityisesti kriisi koettelee paikallista ja riippumatonta tuotantoa, sillä nyt etsitään varmoja hittituotteita.

kulttuuri

The Hollywood Reporter -nettilehden mukaan elokuvien myyjät valittivat viime kuussa Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Venäjän-markkinoiden ongelmista. Sopimuksia kerrottiin neuvotellun uudestaan tai perutun joukoittain.

Venäjällä puolestaan noin sata elokuvaprojektia on elokuvanlevittäjien lehden Bjulletin kinoprokatshuikan mukaan siirretty tai peruttu siitä lähtien, kun talouskriisi alkoi syksyllä näkyä elokuvateollisuudessa. Aiemmin tänä vuonna Venäjän suurin elokuvastudioyritys Mosfilm sanoi, ettei sen studioissa kuvata tällä haavaa yhtään elokuvaa.

The Hollywood Reporterin mukaan maailmanlaajuisen talouskriisin pahentumisen myötä venäläiset elokuvanlevittäjät ovat kääntäneet entistä enemmän huomionsa Hollywoodin menestyselokuviin kotimaisten elokuvien ja ulkomaisen riippumattoman tuotannon kustannuksella. Paikallinen tuotanto on jo ennestään kärsinyt valtion tuen ja yksityisen rahoituksen kuihtumisesta.

Venäjän suurimman riippumatoman elokuvantuottajan ja välittäjän Central Partnershipin edustaja Julia Kulikova sanoo, että he asettavat nyt ensi sijalle hyvin julkisuudessa näkyvät vahvat projektit. Yhtiö uskoo, että kotimaisten elokuvien osuus laskee, samoin hinta, joka maksetaan ulkomaisten riippumattomien elokuvien levitysoikeuksista.

- Kun aikaisemmin oli varaa ostaa ei-kaupallisia elokuvia, nyt kaikki etsivät varmoja hittejä, sanoo Venäjän kansainvälisten filmimessujen pääjohtaja Jekaterina Manahova. Hänen mukaansa heidän osanottajamääränsä laski tänä vuonna 10 - 15 prosenttia aiemmasta.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters