1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähköyhtiöiden voittoja aiotaan kutistaa verolla

Sähköyhtiöiden ansiottomina pidettyjen voittojen leikkaamiseen on löytymässä verotuskeino. Yhtiöiden mielestä sähkön tuotantovoittojen vero nostaisi kotitalouksien sähkön hintaa entisestään. Elinkeinoministeriön kuulemat asiantuntijat ovat teollisuuden kanssa eri mieltä.

Kuva: YLE

Sähköä tuotetaan monin keinoin, mutta sähkön hinta maksetaan kalleimman tuotannon mukaan. Kallein voimanlähde on hiili, jonka käytön hintaa nostaa päästökauppa. Jo ammoin rakennetut vesivoimalat ja kypsään ikään ehtineet ydinvoimalat jauhavat omistajilleen mukavasti tuottoa, jos hiilivoima pysyy kalliina.

Elinkeinoministeriössä on jo muutamia vuosia etsitty erilaisia keinoja leikata tällaisia sähköyhtiöiden voittoja, mutta vanhassa vara parempi.

Elinkeinoministeri Pekkarisen mukaan näyttää siltä, että veromalli, joka jo vuonna 2006 kesällä oli esillä, on käyttökelpoisin. Sähköyhtiöiden mukaan lisäkustannus menee asiakkaiden hintaan.

Ministeriössä ollaan eri mieltä. Talouden asiantuntijat ovat arvioineet ministeriölle, että vaikkapa Fortum tai Vattenfall eivät tohtisi laskuttaa sähköpörssissä verokustannuksia, joita kilpailijoilla ei ole.

- Tämä ei vaikuta markkinasähkön hintaan, tämä on pois niitten muutamien yhtiöiden kassasta, niistä miljoonista tai jopa sadoista miljoonista, joita yhtiöt nyt keräävät aivan ansiotonta voittoa, ministeri Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan samalla lisättäisiin niiden yhtiöiden kilpailumahdollisuuksia, joilla ei ole vesi- tai ydinvoimaa.

Ministeriön mukaan verosta voitaisiin vapauttaa yhtiöt, jotka jauhavat sähköä omaan käyttöönsä - siis vaikkapa metsäyhtiöt. Veron tuotoilla voitaisiin lisätä uusiutuvaa energiaa, vaikkapa tuulivoimaa.

Kuluttajille vaikkapa vain sähkön hinnan pysyminen nykyisellään olisi mukavaa. Sähköyhtiöille kun on luvassa takuuhintajärjestelmä, jotta ne yleensä uskaltautuvat rakentamaan tuulivoimaa. Tämä takuu maksetaan kansalaisten veroista.

Pitkään valmisteltu sähköyhtiöiden ansiottoman arvonnousun leikkaaminen on edelleen työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa. Laki siitä voisi tulla aikaisintaan ensi vuoden vaihteessa.