Huumori mukaan työpaikalle

Nykyajan työelämä ei paljon naurata. Pomot käskevät ja alaiset tottelevat hampaitaan kiristellen. Työilmapiiri on kireä ja luovuus kärsii. Helsingin kauppakorkeakoulun professori Liisa Välikangas tarjoaa lääkkeeksi huumoria.

Kotimaa

- Toivoisin, että huumoria tuotaisiin työelämään. Suomalaiset ovat hyvin huumoripitoista kansaa. Ongelma on, että miksi se huumori jää sinne kotiin ja sinne ystävien luokse kun ajaa autolla työpaikalle.

Huumorin mukana kotiin unohtuvat myös luovat ajatukset ja ideat. Muun muassa Yhdysvaltain teknologian kehdossa Piilaaksossa työskennellyt Välikangas haluaisi juurruttaa Suomeen amerikkalaisen tavan ideoida. Ajatukset ovat kuin valuuttaa, joka avaa tien keskusteluun.

- Vain sellaiset ideat, joita kaikki muut pitävät täysin mahdottomina toteuttaa, ovat lopulta niitä joissa on eniten sitä liiketoiminta-arvoa, Välikangas sanoo.

Johtajuus remonttiin

Professori Liisa Välikangas on kärjistäen sanonut, että pomous on ainoa asia, joka ei ole muuttunut sataan vuoteen. Hänen mukaansa johtamistyyli, jossa pomo yksin hoitaa kaiken ajattelun, on mennyttä maailmaa. Parempaan tulokseen päästäisiin, jos kaikki saisivat esittää ajatuksiaan tasavertaisesti.

- Hyvä lähtökohta olisi tämmöinen pomouden pilakuvan, karikatyyrin hävittäminen. Ei meillä ole varmasti enää varaa siihen, että vain yksi henkilö ajattelee yrityksessä kaikkien muiden puolesta.

Innovaatioiden johtamiseen perehtynyt Välikangas muistuttaa, että työpaikoilla huumori kukkii vertaisryhmissä. Se kuitenkin katoaa, kun istutaan virallisessa kokouksessa isojen johtajien kanssa. Silloin ei uskalleta esittää omia ideoita eikä nimetä mahdollisia ongelmia.

- Ei uskalleta nauraa sille valkoiselle elefantille, joka on siinä pöydällä, vaikka kaikki tietävät, että se on siinä. Sitä ei voi sanoa, koska se ehkä kyseenalaistaa, olenko todella sitoutunut tämän yrityksen tavoitteeseen, Välikangas kuvailee.

Hymyllä taantumaa vastaan

Taloustaantuman mukanaan tuomat irtisanomiset ja lomautukset eivät naurata. Monissa yrityksissä keskitytään nyt perusliiketoimintaan eikä uusille ajatuksille ja innovaatioille ole tilaa. Kriisissä voi kuitenkin piilllä uusia mahdollisuuksia.

- Hyvää kriisiä ei saa koskaan tuhlata, vaan se pitää käyttää hyväksi. Nyt saattaa olla erinomainen mahdollisuus vaikka resurssiniukkaan innovaatioon. Esimerkiksi miten voimme säästää kustannuksia ei vain viisi prosenttia, vaan 70 prosenttia. Se vaatii jo aivan uudenlaista liiketoimintamalliajattelua, maalailee Välikangas.

Huumorin ja ideoiden tuominen työpaikalle on kaikkien vastuulla.

- Mielestäni meillä kaikilla on vastuu, ettemme anna pomolle oikeutta käskeä, vaan tuomme oma osaamisemme mukaan keskusteluun. Ettemme jää odottamaan, että kerropa minulle miten minun pitää tässä tilanteessa toimia.

Huumorilla on myös tärkeä rooli vaikeuden asioiden käsittelemisessä. Huumorin avulla voi sanoa asioita, jotka muuten torjuttaisiin uhkaavina tai epäkunnioittavina. Professori Liisa Välikangas toivookin huumorin kukkivan taantumasta huolimatta, sillä siinä voi hänen mukaansa olla uuden nousun siemen.

Lähteet: YLE Uutiset