STTK pärjäisi vaikka ilman palkankorotuksia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää patistaa maan hallitusta aloittamaan pikaiset neuvottelut pitkästä ja maltillisesta palkkaratkaisusta.

talous
STTK:n Mikko Mäenpää keskustelee toimittaja Jari Korkin kanssa.
YLE

Mikko Mäenpää itse pitää parhaana kolmen vuoden sopimusta ja on valmis keskustelemaan jopa palkankorotusten nollalinjasta. Hänen mielestään hallituksen talouspolitiikka ja elvytys eivät onnistu, jos nyt ei saada aikaan nopealla aikataululla pitkäkestoista, maltillista työmarkkinaratkaisua.

- Hallituksen pitäisi mielestäni koota työmarkkinaosapuolet pöytään ja kertoa, millä tavalla nyt mennään eteenpäin. Ei sitä kukaan muukaan tee, Mäenpää hoputtaa YLE Uutisten haastattelussa.

Mäenpäälle itselleen on aivan sama, millä nimellä tuloratkaisua kutsutaan, kunhan kukaan ei pääse sooloilemaan viime neuvottelukierroksen tapaan. Sopivin mitta olisi kolme vuotta.

- Jos katsoo tätä talouden tilaa ja arvioita tulevaisuudesta, niin kyllä kolmen vuoden ratkaisu olisi tässä tilanteessa ehdottomasti perusteltu, hän sanoo.

Pelastetaan isänmaa

Vastahakoista työnantajaa Mäenpää on valmis houkuttelemaan neuvottelupöytään jopa nollaan jäävillä palkankorotuksilla. Mäenpään mielestä nykyisessä taloustilanteessa palkkaneuvotteluissa on epärealistista ajatella korotuksia, jotka poikkeaisivat paljon nollasta.

- Lähellä nollaa mielestäni mennään, se on ihan selvää. Meidän pitää tässä pelastaa isänmaa.

Mäenpää täsmentää kuitenkin tavoittelevansa neuvotteluasemaa, jossa voitaisiin tehdä kolmen vuoden aikana välitarkastuksia talouden ja työllisyyden kehittymisen mukaan. Lisäksi hallituksen tulisi Mäenpään mielestä kompensoida palkankorotusten jäämistä nollatasolle veronkevennyksillä.

Lähteet: YLE Uutiset