1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähdet katoavat Afganistanista

Kotimaan kurjuus ajaa afganistanilaisia loikkauksiin. Viime aikoina urheilijoita ja tv-tähtiä on jäänyt palaamatta kotiinsa ulkomaanmatkoilta.

Ulkomaat

Afganistanissa jatkuu supersuosittu tv-laulukilpailu "Afgaani-tähti", mutta ilman legendaarista juontajaansa. Daoud Sediqi oli lähetetty Yhdysvaltoihin Sundance-elokuvajuhlille kumartamaan palkintoja elokuvasta, jossa hän esiintyi pääosassa. Mutta - Sediqi ei palannut matkaltaan takaisin Afganistaniin.

Viime kuussa Afganistanin juniorijalkapallojoukkueen kolme pelaajaa ja valmentaja katosivat pelimatkalla Saksassa. Viime kesänä Pekingin olympialaisiin valmistautunut naisurheilija katosi harjoitusleiriltä Italiassa ja päätyi hakemaan poliittista turvapaikkaa Norjasta. Jopa presidentin kanslian lehdistöavustaja jäi YK:n yleiskokousmatkaltaan palaamatta Kabuliin.

Jo vuosia tavallisia afganistanilaisia on livahtanut laittomasti rajojen yli Pakistaniin ja Iraniin paremman palkan toivossa. Uusi ilmiö on se, että jopa julkkikset, tähdet ja muut hyvissä asemissa olevat jättävät kotimaansa taakseen.

MIten estää loikkaukset

Toistuvat loikkaukset ovat saaneet Afganistanin jalkapalloliiton määräämään ulkomaille lähtevät pelaajat maksamaan takuut ennen matkaansa. Ministeriön työntekijöitä oli määrä lähettää Kanadaan tietokoneohjelmistokoulutukseen. Viranomaiset pyysivät, että Kanadan sijasta koulutuskohteeksi valittaisiin jokin Afrikan tai Etelä-Aasian maa, joka ei olisi niin houkutteleva loikkauskohde.

Afganistan on vuosikymmenten sotimisen ja epävarmuuden riuduttama maa. YK:n pakolaisavun järjestön mukaan Afganistanissa keskipalkka on noin 800 dollaria vuodessa. Iranissa voi tienata jopa neljä kertaa enemmän. Arvioiden mukaan ulkomailla työskentelevät afganistanilaiset lähettävät vuosittain kotimaahansa noin 500 miljoonaa dollaria, mikä on kuutisen prosenttia valtion bruttokansantuotteesta.

Joskus yhden tähden katoaminen läntisille markkinoille voi olla toisen tähden onni. Idols-tyyppisen "Afgaani-tähti"-laulukilpailun taustajoukoissa rakastetun juontajan Sediqin loikkaus loi ainutlaatuisen tilaisuuden nuorelle Omid Nezamille. Nezamin oli määrä toimia ohjelmassa apujuontajana, mutta nyt koko show onkin hänen. Kilpailun finaali lauletaan ensi perjantaina.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi