Jouko Skinnari (sd.) ei ymmärrä Runomaratonin kilpailun saamaa kritiikkiä

Lahden radion Arkadian linjalla vieraillut kansanedustaja Jouko Skinnari ei näe, että Fazerin merkittävä rooli kevään runokilpailun pääsponsorina olisi taiteen kannalta ongelmallista. Samoilla linjoilla ovat kolme keskustelussa mukana ollutta kirjallisuusihmistä.

Jouko Skinnari Kuva: YLE / Juha-Pekka Inkinen

Runomaraton ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Skinnari kokee, että eettinen pohdiskelu taiteen sponsoroinnista on tarpeetonta.

- Kaikillahan on (sponsori). Eihän MM-kisoissakaan kysytä sitä, että olisiko tämä jonkun toisen kilpailu, Skinnari vakuuttaa.

Hän näkee Fazerin – jonka tuotteisiin kilpailun nimi ”Sininen hetki” suoraan viittaa – resursseiltaan ylivertaiseksi ja siksi perustelluksi.

- Tässä tekniikassa, joka nettiin tarvittiin, Fazerilla oli homma hallussa, koska se on järjestänyt paljon valtakunnallisia kilpailuja. Oli tärkeää, että me päästään tähän nettimaailmaan mukaan ympäri maailmaan. Tämä oli uusi avaus, koska nyt voit kirjoittaa suoraan nettikirjaan niin Australiasta kuin USA:sta tai Lahden Möysästä.

Osallistujia runsaasti – jäivätkö jotkut pois?

Huhtikuun puolivälissä päättyvä runokilpailu on inspiroinut tähän mennessä 200 kirjoittajaa noin 700 runon voimin. Moni kirjoittaja on sanaillut suklaasta, mikä ei ole ainakaan yhdistyksen varsinainen tarkoitus. On esitetty epäilyjä, että kokeneempia runoilijoita olisi jättäytynyt pois Fazerin näkyvän roolin vuoksi.

- Ei minun mielestäni (ole poisjääntejä). Kyllähän 700 runossa oli yhteen runokirjaan liikaa runoja, Skinnari väistää kysymyksen virnistäen

Kirjailija ja lauantaina alkavien kirjamessujen ohjelmavastaava Heikki Saure on viettänyt viime viikot Barcelonassa. Lahtelaista taidepolemiikkia ei ollut kantautunut Iberian niemimaalle asti. Hän ei ole myöskään koskaan törmännyt mielestään siihen, että liike-elämän mukana oleminen aiheuttaisi uskottavuusongelman ilmaisun ethokselle, pathokselle ja logokselle – uskottavuudelle, ilmaisulle ja sisällölle.

Kirjailijat yksituumaisia

- Itse asiassa olin hyvin hämmentynyt, kun kuulin, että sitä on kritisoitu. Totta kai kulttuuria pitää ja kannattaa sponsoroida. Siinä vaiheessa pitää olla huolestunut, jos joku sponsori alkaa kahlita ilmaisua, mutta totta kai sponsoreita kiitos lisää kulttuurin alalle, koska kirjallisuutta tukemalla saa hyvin pienellä rahalla isoja asioita aikaiseksi, Saure jatkaa.

Arkadian linjan kirjallisuusraati on hyvin yksimielinen talouselämän ja taiteen avioliiton soveliaisuudesta. Kirjailija-kääntäjä Anuirmeli Sallamo-Lavi komppaa muita keskustelijoita.

- Koen kyllä kulttuurin tukemisen niin äärimmäisen tärkeäksi missä muodossa tahansa. Taiteentekijänä kannatan ajatusta.

Sen verran kansanedustaja antaa kriitikoille siimaa, että näkee joidenkin osallistujien käsittäneen Fazerin roolin hieman väärin. Hän haluaa vielä ja tähdentää, että Fazer ei ole runomittelön ainoa sponsori ja myös rinnastaa taiteen ja urheilun suhteessa sponsorirahaan.

- Kun olen katsonut näitä Sininen hetki- runoja, niin kyllä siinä tarpeettomasti tuodaan yhtä suklaata sitten esille, koska se ei mitenkään runojen idea. Fazer on mukana hiihdossa. Se oli varmasti Lahden kisoissakin mukana, koska kyseisen firman ravintola Voitto on aina mukana.

Voittoon pyrkii Fazerkin.