1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jazz-legenda Lonnie Liston Smith vierailee ensi kertaa Suomessa

Yhdysvaltalainen jazzin, soulin ja funkin taituri Lonnie Liston Smith vierailee huhtikuussa Suomessa. Liston ja Beava's Armosphere -yhtye soittavat Funky Elephant -festivaalin avajaiskonsertissa Helsingissa huhtikuun 8. päivänä.

Vuonna 1940 syntynyt Lonnie Liston Smith tuli 1970-lopulla tunnetuksi muun muassa Miles Davisin yhtyekumppanina. Vuosikymmenten aikana hän on julkaissut toista kymmentä levyä ja kokoelmaa.

Helsingin konsertti on jaettu kahteen osaan: ensin soitetaan rumpali Lee Pearsonin johtaman Beava's Atmospheren materiaalia ja sitten Smithin klassikkoja.

Smithin musiikkia on kuvattu "autuaan mietiskeleväksi". Siinä heijastuvat Smithin musiikilliset juuret gospel-laulusta kuuluisassa Virginiassa. Smithin isä oli ammattimuusikko, jonka vieraana kävi usein muun muassa Sam Cook. Smithin perheen kaikki kolme lasta jalkoivat isän jalanjäljissä: Donaldista tuli huilisti ja Raysta seurakuntansa musiikista vastannut pastori.

Lonnie Liston Smithin ensimmäinen instrumentti oli piano, mutta lukiossa hän kiinnostui jazzista, mistä tuli hänen ammattinsa. Smithin tähti alkoi himmetä 1980-luvulla, mutta Euroopassa ja Japanissa uskollinen yleisö toivotti hänet toistuvasti tervetulleiksi festivaaleille. Vuosikymmenen lopulla Yhdysvaltain hip hop -artistit löysivät hänet oppi-isäkseen ja hänen uransa kääntyi uudelleen nousuun.

Suomessa Lonnie Liston Smith soittaa nyt ensimmäisen kerran. Konsertin järjestää Funky Amigos -yhdistys, joka pyrkii edistämään mustan rytmimusiikin asemaa Suomessa.