Älymono auttaa mäkihyppääjiä ja katsojia

Mäkihyppääjien älymonon ansiosta televisiokatsoja pääsee näkemään, mitä hypyn aikana todellisuudessa tapahtuu. Tampereen teknillinen yliopisto on kehittänyt mäkihyppääjien älymonon, joka voi siirtää koko lajin uuteen aikaan.

tiede
TTY:n älymono.
Kuvat: TTY

Kun mäkihyppääjä singahtaa hyppyrinnokalta lentoon, lyhyessä ajassa tapahtuu paljon. Ihmissilmä ei ehdi kaikkea havainnoida, eikä kaikkea näy myöskään tv-kuvassa.

Hyppyjen mittaaminenkin on vielä sen verran epätarkkaa, että Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kiinnostui suomalaisten kehittämästä mittausjärjestelmästä.

- Hyppyjen tarkempaa mittaamista on toivottu, kertoo projektin johtaja, Tampereen teknillisen yliopiston sähkömagnetiikan professori Lauri Kettunen.

Pitkän fundeerauksen jälkeen yhteistyössä monovalmistaja Jalaksen kanssa syntyi mäkikenkä, joka ei paina yhtään normaalia mäkimonoa enemmän. Hankkeeseen tuli mukaan muitakin yhteistyökumppaneita muun muassa VTI Technologies ja Suunto.

Lopulta Janne Ahonen pääsi hyppäämään kaksi viimeistä kauttaan tietokonemonoilla.

Myös FIS kiinnostui monosta

Kengän uumeniin on rakennettu pienoistietokone, joka mittaa hypyn ajoituksen sadasosasekunnin tarkkuudella. Se tietää, millainen vasta- tai myötätuuli vallitsee, ja jopa hyppypuvun vaikutus voidaan mitata.

Anturit rekisteröivät 15 kertaa sekunnissa hyppytapahtumaa. Mittaustulokset tuovat luotettavaa numeropalautetta harjoitteluun, painottaa professori Kettunen.

Kansainvälinen hiihtoliitto kiinnostui suomalaisten monokokeilusta. FIS on etsinyt tarkempaa ja halvempaa hyppyjen mittausjärjestelmää. Nyt televisiokatsojillekin voitaisiin välittää uutta tietoa hyppytapahtumasta ja auttaisi ymmärtämään lajia uudesta näkökulmasta. Tämä taas voisi tuoda mäkihyppykisoille uusia katsojia.

FIS aloittaa kokeensa jo kesällä ja jatkaa niitä ensi talvena.

- Suomalaishyppääjien monojen ledvalot saavat siis jatkossakin kanssakilpailijat hyppypaikalla hiljaisiksi. Näin oli Janne Ahosen mukaan kerran käynyt, naurahtaa professori Leppänen.

Lähteet: YLE Uutiset / Arto Nurmi