Facebook puhuttaa työpaikoilla

Verkkoyhteisöjen suuri suosio on tuonut uutta pohdittavaa myös työpaikoille. Kokkolan kaupunki ilmoitti Facebook-kiellosta ja osa yrityksistäkin on rajoittanut nettiyhteisöjen käyttöä.

Kotimaa
Henkilö, kannettava tietokone sylissään, Facebook-sivut avattuna.
YLE

Verkkoyhteisö Facebook on lyönyt hyvin läpi Suomessa. Suomi-verkostoon kuuluu noin puoli miljoonaa ihmistä, mutta suomalaisia käyttäjiä voi olla jopa enemmän, sillä kaikki suomalaiset Facebookin käyttäjät eivät ole liittyneet verkostoon.

Viime aikoina on puhuttu Facebookinkin kautta leviävistä haittaohjelmista. Se sai Kokkolan kaupungin IT-väen varpailleen. Kaupungin koneilta, muun muassa hallinnon verkosta ja peruskoulun koneilta, on ainakin toistaiseksi evätty pääsy Facebookiin.

- Saimme viime viikolla tietää, että se on tietoturvariski, ja suljimme sen heti, kertoo Kokkolan kaupungin it-päällikkö Jan-Erik Widjeskog.

Widjeskogin mukaan kyse on nimenomaan tietoturvariskistä - ei muusta.

- Ei kiellolla ole tarkoitus kiusata ihmisiä. Mutta se päätös hallinnon verkosta ottaa pois, niin sehän oli aika selvää, että ei ihmisillä ole aikaa käyttää tämmöstä työaikana.

Verkkoyhteisöistä voi olla myös hyötyä yritykselle

Kuntaliiton mukaan kiellot käyttää verkkoyhteisöpalveluja kuntien työpaikoilla eivät ole kovin yleistä, paikallisia rajoituksia voi kuitenkin olla. Työpaikoista ainakin Kela on estänyt työntekijöidensä pääsyn YouTube-sivustoille ja Eniro puolestaan pääsyn sekä YouTubeen että Facebookin.

Myös teippejä ja post it -lappuja tuottavalla 3M:llä YouTube -palveluun ja Facebookiin pääsy on ollut kielletty, mutta sittemmin kielto kumottiin. Markkinointipäällikkö Fredric Dahlbergin mukaan niin tehtiin siksi, että verkkoyhteisöistä on jopa merkittävää hyötyä yritykselle.

- Facebook ja YouTube ovat kasvavia medioita, ja siellä ihmisiä liikkuu paljon. Meitäkin ne mediat kiinnostavat ihan markkinointimielessä, mutta myös ihan yhteisömedioina, Dahlberg kertoo.

Markkinoinnin lisäksi verkkoyhteisöjä on kansainvälisessä yrityksessä käytetty myös yhteydenpitoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen yrityksen muiden työntekijöiden kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset / Niina Honka