1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Osakekirjojen arvo nousussa

Vanhoista osakekirjoista on tullut uusi hittikohde keräilijöiden keskuudessa. Nykyisin osakkeet merkitään tietokoneen välityksellä ja vanhanaikaisista paperisista osakekirjoista onkin tullut harvinaisuuksia.

Osakekirjojen keräilyarvo on usein huomattavasti suurempi kuin niiden nimellisarvo.

Osakekirjojen keräilyssä voi keskittyä osakekirjojen kuvitukseen tai esimerkiksi paikallisuuteen. Vanhoista osakekirjoista välittyy ajan henki, taidesuuntaukset, aatevirtaukset ja paikallinen teollisuuskulttuuri.

- Keräilyarvot ovat vielä aika vakiintumattomia. Tavallinen osakekirja lienee 10-20 euron arvoinen. Mikäli kyseessä on esimerkiksi 1800-luvun osakekirja tai johonkin erityiseen aiheeseen, kuten suojeluskuntaan liittyvä, saattaa hinta nousta jo useisiin kymppeihin, sanoo Osakekirjakeräilijöiden turkulainen varapuheenjohtaja Kalevi Kotilainen.

- Säilyneiden osakekirjojen määrät ovat suhteellisen pieniä, joten tulevina vuosina hinnat voivat kohota jopa satoihin euroihin.

Osakkeiden keräilyn harrastajat päättävät viikonloppuna Turussa, liittyvätkö he jäseniksi valtakunnalliseen Suomen Numismaatikkoliittoon.

Keräilijät kokoontuvat viikonloppuna Turun messukeskukseen Taide- ja Antiikkimessuille. Paikalle voi tuoda myös omia osakekirjoja arvioitavaksi.