1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tekstiilitaiteilija Maisa Tikkaselle Valkoisen Ruusun ansioristi

Tekstiilitaiteija Maisa Tikkanen palkitaan Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristillä. Tikkanen on huovutustyön uranuurtajia Suomessa. Käsi- ja taideteollisuusliitto on puolestaan myöntänyt Taito-kunniamerkkinsä taidekutoja Sirkka Paikkarille.

Maisa Tikkanen aloitti huovutustyökokeilunsa jo 1970-luvulla, minkä jälkeen hän loi kansainvälisen uran taiteilijana. Vuonna 1994 Tikkanen valittiin Vuoden tekstiilitaiteilijaksi.

Tikkanen on tehnyt myös yhteistyötä villaa käsittelevien yritysten kuten Pirtin kehräämön ja Koskenpään huopatehtaan kanssa kehittäen villan käyttömahdollisuuksia ja värejä.

Käsi- ja taideteollisuusliiton Taidon kunniamerkin saanut taidekutoja Sirkka Paikkari on puolestaan toteuttanut tunnettujen taiteilijoiden luomuksia liki 30 vuoden ajan.

Pitkäaikaisessa työpaikassaan tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven studiossa Paikkari myös kehitti vuonna 1995 pystykudontalaitteen, jonka luha toimii paineilmalla. Paikkari kehitti keksintöään yhdessä miehensä Pekan sekä metalliyritys Jawikon kanssa.

Loomster-pystykudontalaite loi uusia mahdollisuuksia yhdistää erilaisia tekstiili- ja muita materiaaleja kolmiuloitteisesti. Paikkari on toteuttanut Loomsterillaan muun muassa kuvanveistäjä Helena Hietasen metalli- ja valokuitureliefin Ruotsin Nobel-säätiölle.

Tikkasen ja Paikkarin töitä on esillä 29. maaliskuuta asti Kaapelitehtaalla Teollisuustaiteen Liiton Ornamon Teosmyyntinäyttelyssä.