Suomalaisesta nettihittivideosta tulee kokopitkä elokuva

Tommi Korpelan tähdittämä ja pieneen kulttisuosioon noussut Rare Exports -lyhytelokuva kääntyy kokopitkäksi elokuvaksi. Korvatunturin synkästä salaisuudesta kertova elokuva saanee ensi-iltansa syksyllä 2010.

Kuva: Woodpecker Film

Lyhytelokuvat vuosina 2003 ja 2005 ohjannut Jalmari Helander jatkaa myös pitkän elokuvan parissa ohjaten ja käsikirjoittaen. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt projektille 720 000 euron tuen. Koko budjetti on lähes kaksi miljoonaa euroa.

- Lyhytelokuvathan ovat saaneet internetissä kulttimaineen ja kiertäneet ulkomailla. Muun muassa Luc Besson poimi aikanaan yhden näistä vuosittaiselle kokoelma-dvd:lle, jolla esiteltiin sen vuoden Euroopan parhaat lyhytelokuvat, kertoo Rare Exportsin tuottaja Petri Jokiranta.

Pätkien suosio on yllätys verrattuna siihen, että ne tehtiin alun perin huvin vuoksi ja vailla erityistä käyttötarkoitusta. Nettiyleisöön vetosi erityisesti niiden musta huumori ja omalaatuinen fantasia. Lyhytelokuvien ensimmäistä osaa on katsottu nettivideopalvelu YouTubessa yli 370 000 kertaa kahden vuoden aikana.

Koko elokuva kuvataan Norjassa. Mukana on norjalainen yhteistuottaja ja norjalaista rahoitusta.

- Elokuvaa tehdään sitä silmällä pitäen, että sille olisi mahdollista saada kansainvälinen levitys, Petri Jokiranta sanoo.

Ohjaaja Jalmari Helander tarttuu nyt ensimmäistä kertaa kokopitkän elokuvan puikkoihin. Hän otti vuosi sitten yhteyttä tuottaja Jokirantaan.

- Elokuva tulee olemaan samassa tyylilajissa kuin aiemmatkin. Fanit, jotka ovat nähneet lyhytelokuvat, eivät tule pettymään. Voi sanoa, että hyvin pienen ripauksen olemme fantasian genressä, mutta Jalmarin käsitys siitä on hyvin realistinen - kaikki, mitä tapahtuu, voi tapahtua oikeasti.