Kööpenhamina tähtää maailman vihreimmäksi pääkaupungiksi

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina aikoo maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi pääkaupungiksi. Tavoitteeseen yritetään päästä uusiutuvien energialähteiden avulla vuoteen 2025 mennessä.

Ulkomaat
Kööpenhamina on tunnettu hyvistä, keskustankin halkovista pyöräteistään.Juha-Pekka Inkinen

Kööpenhamina aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään 20 prosentilla vuoteen 2015 mennessä ja olla hiilineutraali vuonna 2025. Kokonaan päästötöntä kaupungista ei kuitenkaan tule, joten päästöjä kompensoidaan sijoittamalla päästöjen vähentämiseen tähtääviin hankkeisiin muualla.

Suunnitelma sisältää 50 konkreettista aloitetta, muun muassa kaupungin kaiken sähkön tuottamisen tuulivoimalla. Kaupunginvaltuuston on määrä äänestää hankkeesta kesällä.

Ympäristöasioista vastaava kaupunginjohtaja Klaus Bondam kuvailee suunnitelmaa kunnianhimoiseksi, mutta realistiseksi. Hänen mukaansa kööpenhaminalaiset voivat hyvinkin saavuttaa tavoitteen, koska yhä kasvava joukko tekee jo nyt ympäristöystävällisiä valintoja. Noin 40 prosenttia kaupungin asukkaista esimerkiksi pyöräilee tai matkustaa bussilla mielummin kuin käyttää henkilöautoa.

- Hankkeella on toki hintansa, mutta olemme valmiita maksamaan sen, koska tämä on sijoitus tulevaisuuteen, Bondam sanoo.

Kööpenhamina isännöi joulukuussa YK:n ilmastokokousta.

Lähteet: AFP