Jopa 70 000 tuontiauton verotus uusiksi

Valtio arvioi joutuvansa palauttamaan noin 40-50 miljoonaa euroa yksityishenkilöiden tuontiautoista maksamia veroja. YLE Uutisten tietojen mukaan summa saattaa kuitenkin nousta jopa 80 miljoonaan euroon. Suomi hävisi asiaa koskevan kiistan EY-tuomioistuimessa.

Kotimaa
YLE

Suomi on hävinnyt autoverotusta koskevan kiistan EY-tuomioistuimessa. Tuomioistuin piti syrjivänä Suomen tapaa periä yksityisiltä autoja maahantuovilta henkilöiltä niin sanottua autoveron korvausosaa.

Veronpalautuksia maksetaan noin 70 000 tapauksesta ja yksittäinen korvaus vaihtelee sadoista jopa tuhansiin euroihin. Suomi joutuu myös muuttamaan autojen maahantuontia koskevia verotuskäytäntöjä nopeassa aikataulussa.

Kiistassa oli kysymys ulkomailta tuotujen, käytettyjen autojen verotuskäytännöstä. Suomessa yritykset ovat valtiovarainministeriön päätöksen perusteella voineet vähentää autoveron arvonlisäveron, kun auto myydään edelleen yksityiselle ostajalle. Itse autonsa Suomeen tuovat eivät ole voineet tehdä samaa vähennystä.

Korvausta vuosilta 2006-2009

Palautusvelvollisuus koskee vuonna 2006 tai sen jälkeen tehtyjä verotuspäätöksiä. Tämä perustuu lainmukaiseen muutoksenhakuaikaan.

Palautusta on kuitenkin luvassa myös tapauksissa, joissa ennen vuotta 2006 annetusta päätöksestä on vireillä valitus.

Palautuksia saadakseen ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin, sillä Tulli on tietokantojensa perusteella yhteydessä henkilöihin, jotka ovat oikeutettuja korvauksiin.

Vahingonkorvauksia myös aiemmin tehdyistä päätöksistä?

Autoveroasiantuntija-juristi Santtu Turunen arvioi, että myös vuosina 2002-2005 tehdyistä päätöksistä saatta olla mahdollista saada korvauksia, vaikkei niitä automaattisesti maksetakaan.

- Silloin varmasti tulee kysymykseen se, onko valtio vahingokorvausvastuussa näistä virheellisesti perityistä veroista. Vahingonkorvausvaatimukset täytyy varmasti käsitellä käräoikeudessa normaaleina siviiliprosesseina ja se on tietysti kallis ja hankala tapa ratkaista tällaisia riitoja, Turunen sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset