Trollikat tekevät paluuta Helsinkiin

Helsinki tutkii johdinautojen tuomista kaupunkiliikenteeseen. Trollikoiden puolesta puhuvat päästöttömyys ja raitioteitä halvemmat perustamiskustannukset.

Kotimaa
Trollikka eli johdinauto
Trollikka eli johdinauto vuosien takaa.YLE

Johdinautot poistuivat Helsingin katukuvasta lähes neljännesvuosisata sitten. Kaupungin museoistakaan ei enää trollikoita löydy.

HKL-johtokunnan puheenjohtaja, vihreiden Jessica Karhun mukaan johdinautojen paluuta mietitään vakavissaan. Trollikoiden etuina ovat puhtaampi kaupunki-ilma ja sähkö polttoaineena.

Ensimmäiset johdinautot ilmestyivät Helsingin katukuvaan 60 vuotta sitten. HKL:n selvitys trollikoiden mahdollisesta paluusta herättää mukavia muistoja.

Nurmijärveläinen Hannu Nevalampi ajoi trollikkaa jo 60-luvulla.

- Oli ruotsalaisvalmisteisia, jotka olivat tulleet ensin tänne Suomeen. Niitä sanottiin pikku-trollikoiksi ja sitten oli Valmetilla tehtyjä isoja trollikoita, joissa kuljettajilla oli oma osasto. Siinä oli väliovi ja lasit ja se oli huomattavasti mukavampi ajaa kuin se pikku trollikka.

Nevalampi aloitti ajokurssit elokuussa 1965 ja trollikkalupa heltisi syyskuussa.

- Haastavin paikka oli Fredrikin ja Arkadiankadun kulma, jossa oli pätkä ilman sähköä. Siihen kun jäi, täytyi aina katsoa, ettei ole mitään henkilöautojonoa seisomassa, että siitä pääsi läpi.

Johdinauto tahkosi yhtä linjaa Eiran ja Meilahden väliä.

- Fredaa pitkin kun mentiin, niin minä näin aina sen takimmaisen auton jo peilistä. Niitä oli niin paljon liikenteessä ja kaikki oli tupaten täynnä. Töölöläiset suorastaan itki, kun trollikka hävisi. Se oli monille kova paikka, Nevalampi muistelee.

Trollikoiden kulku katkesi korkeisiin kustannuksiin vuonna -85. Mutta ilmastonmuutos ja kiristyvät päästömääräykset edistävät trollikoiden paluuta.

Toki puhtaammista bussikuljetuksista kisaavat myös uudet hybridibussit. Lähiviikot antavat suuntaa millaisia valintoja Helsinki tekee.

Kaupunki linjaa joukkoliikenteen tulevaisuuden valintoja huhtikuun puolella.

Lähteet: YLE Uusimaa