1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Martti Ahtisaari

Ahtisaarta juhlittiin Oulussa vapautuneesti

Presidentti Martti Ahtisaaren Nobel-rauhanpalkintoa on juhlistettu Oulussa. Kaupungin nobelistin kunniaksi järjestämä "Päivä Oulussa" -juhla oli oululainen ja lämminhenkinen.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari tapasi juhlassa vanhoja koulutovereitaan.
YLE / Erno Serkosalmi

Oulun kaupunginteatterissa nähtiin vapautunut presidentti Martti Ahtisaari. Nobel-palkittu palasi kaupunginteatterin katederilla Oulunsuun koulun opettajavuosiin ja johti sieltä Oulun läänin maaherralle Eino Siuruaiselle yllätyksenä onnittelulaulun.

Oulu pitää Ahtisaarta omana poikanaan, mutta Oululla on erityinen sija myös Ahtisaaren elämässä. Kaupungissa on lukuisia hänen pitkäaikaisia ystäviään. Juhlaan Oulun kaupunginteatteriin oli kutsuttu myös 300 kaupunkilaista, jotka ovat äärimmäisen ylpeitä Martti Ahtisaaren saavutuksista.

- Minä tulen tähän kaupunkiin aina mielelläni. Jo nuorena miehenä päätin, että tämä on minun kotikaupunkini, koska oman kotikaupunkini olin menettänyt ja tulin tänne jo 15-vuotiaana, Ahtisaari muistelee.

Ahtisaari antoi Oululle tunnustusta

Maailmalla kiertävä kiireinen Nobel-palkittu sanoo saaneensa avaimet elämänhallintaansa Oulussa. Oulussa opettajakoulutuksen saanut Ahtisaari antaa kaupungille tunnustusta.

- Kun Oulua on seurannut, niin tämä on hyvä esimerkki kaupungista ja alueesta, jossa on lähdetty hyvin ennakkoluulottomasti käyttämään innovaatiota hyväksi, arvioi Ahtisaari.

Kaupunginteatterin juhlassa Muistakko nää -kuvakavalkadi johdatti muun muassa lyseoaikoihin. Mukana oli myös kolmisenkymmentä Ahtisaaren ylioppilasluokkakaveria.

- Martti Ahtisaari oli kunnon koululainen, reipas, rehti ja tuli toimeen kaikkien kanssa, niin opettajien, kuin luokkatoverien kanssa, Tauno Ojala muistelee.

Ahtisaari lähes tuttava oululaisille

Martti Ahtisaaren ylioppilaskaverit sanovat olevansa hyvää vuosikertaa, jota ohjaa edelleen lyseon kouluhenki.

- Vanha rehtorini, Aaprami Parvela sanoi, että lyseolainen ei koskaan juokse. Muista sitten. Ja lyseolainen ei koskaan juossut sisällä, Pertti Myllynen toteaa.

Oulun kaupunginteatterissa järjestettyyn juhlaan sai kutsun myös noin joka tuhannes oululainen. Ahtisaari koetaan kaupungissa lähes tuttavana.

- Siskoni on asunut hänen kanssaan samassa talossa silloin aikanaan, kun hänet valittiin presidentiksi. Ja siinäkin nähtiin hänen kanssaan samassa talossa, Paula Martikainen mainitsee.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi